- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Domáca dvojfarebná vianočka
Domáca dvojfarebná vianočka
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 0min
fotopostup:http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/04/domaca-dvojfarebna-vianocka-z-9.html
Suroviny
- 250ml vlažné mlieko
- 1 celé vajce
- 125g rozpustené maslo
- 100g cukor hnedý ( alebo obyčajny kryštálový )
- 250g múka hladká
- 400g múka polohrubá
- 25g čerstvé droždie
- 50g hrozienka /nemusia byť/
- štipka soli
- Do druhej polovice cesta:
- 1 polievková lyžica kakao
- citrónová šťava
- Na potretie vianočky:
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica mlieko
- Na potretie prameňov:
- 1 bielok
Postup prípravy
1. Krok
Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, vajce..)
2. Krok
Potom prídu na rad sypké suroviny, cukor, preosiata hladká a polohrubá múka.
3. Krok
Do jedného rohu dáme štipku soli a uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou.
4. Krok
Nádobu vložíme do pekárničky, zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. Za chvíľku po premiešaní, pridáme hrozienka.
5. Krok
Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky.
6. Krok
Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Do jednej, pridáme kakao a aby sa mi dobre vmiešalo, pridala som citrónovú šťavu. Namiesto citronovej šťavy sa môže pridať aj rum...alebo kakao rozmiešať, v troche vlažného mlieka s maslom.
7. Krok
A rozdelíme na 9 dielov.
8. Krok
Spravíme z každého diela pramene, ktoré striedavo potom pletieme.
9. Krok
Mne sa lepšie pletie od stredu.
10. Krok
Otočíme a pletieme z druhej strany.
11. Krok
Bokom dlane do stredu spravíme žliabok a vrch potrieme bielkom.
12. Krok
Teraz z 3 prameňov.
13. Krok
Opakovane spravíme bokom dlane do stredu žliabok a vrch potrieme bielkom.
14. Krok
Teraz z 2 prameňov.
15. Krok
Prichytíme špajdlami a dáme na plech na ktorom máme už pripravený papier na pečenie a necháme ešte 35-40 min pokysnúť (ale lepšie je, ak sa upletené pramene, hneď dávajú na plech a vianočku spájame na ňom a konce prameňov podstrčíme pod vianočku.
16. Krok
Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 1PL mlieka, posypeme mandľami (kto nemá rád nemusia byť) a dáme piecť, prvých 5 minút 240°C a potom 30 minut na 170°C (skúšame špajdlou) A pokiaľ už má farbu a nie je dopečená prikrijeme alobalom.
17. Krok
Po upečení, vianočku preložíme na mriežku a necháme vychladnúť (vážila 1219g)
18. Krok
Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
4 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
9977 videní