- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Domáce chrumkavé kaiserky: Výborné aj na druhý deň!
Domáce chrumkavé kaiserky: Výborné aj na druhý deň!
- Kusov: 12
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 0min
Toto domáce pečivo je ideálne nielen na čerstvé podávanie, ale aj na druhý deň, keď si zachováva svoju čerstvosť a chrumkavosť. Skvelé na raňajky, do polievky alebo ako príloha k obedu.
Suroviny
- 25 g čerstvého droždia
- 10 g kryštálového cukru
- 450 g hladkej múky
- 200 ml vlažného mlieka
- 60 g mäkkého masla
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- 5 g soli
- Na dokončenie:
- 1 bielok na potretie
- 2 lyžice sezamových semienok
- 2 lyžice maku
Postup prípravy
1. Krok
Príprava kvásku: V malom pohári zmiešajte droždie, cukor a 50 ml vlažného mlieka. Pridajte štipku múky a nechajte zmes stáť na teplom mieste asi 10 minút, kým kvások nezačne pracovať a nevytvorí penu.
2. Krok
Vytváranie cesta: Do veľkej misy dajte zvyšok múky, pridajte kvások, zvyšok mlieka, zmäknuté maslo, vajce, žĺtok a soľ. Všetko spolu dôkladne premiešajte a rukami spracujte na hladké, pružné cesto. Cesto nechajte pod utierkou kysnúť na teplom mieste približne 1 až 1,5 hodiny, kým sa jeho objem nezväčší dvojnásobne.
3. Krok
Tvarovanie pečiva: Predhrejte rúru na 200 °C. Po vykysnutí cesta ho prepracujte, rozdeľte na 12 rovnakých častí. Z časti urobte klasické guľky, z ostatného vytvorte pramene a upleťte z nich jednoduché pletenky. Ak chcete, môžete vytvoriť rôzne tvary, napríklad aj na štýl kaiserky, čo je rýchle a vyzerá veľmi pekne. Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich ešte 20 minút kysnúť.
4. Krok
Pečenie a dokončenie: Pred vložením do rúry potrite každú pletenku bielkom a posypte sezamovými semienkami alebo makom podľa chuti. Pečte ich v predhriatej rúre asi 15 až 20 minút, kým nebudú krásne zlatisté a chrumkavé.
Tip na vylepšenie: Ak máte radi výraznejšie chute, skúste do cesta pridať čerstvé bylinky, ako je tymian alebo rozmarín. Pečivo bude krásne voňať a ochutí sa. Na oslavy alebo špeciálne príležitosti môžete do cesta pridať nastrúhaný syr alebo kúsky slaniny, ktoré dodajú pečivu plnejší a zaujímavejší charakter. Žemle si môžete upraviť aj rôznymi tvarmi, či už zložitejšími, alebo jednoduchými na štýl kaiseriek. Výsledok bude rovnako vynikajúci a chutný!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
25 videní