Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáce kysnuté koláče s jahodami a chrumkavou posýpkou

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Domáce kysnuté koláče s jahodami a chrumkavou posýpkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce kysnuté koláče s jahodami a chrumkavou posýpkou Foto: depositphotos.com
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Spomienka na leto, vôňa masla a sladkých jahôd, ktorá sa rozlieha po kuchyni – presne tak pôsobia tieto nadýchané kysnuté koláče. Sú plnené šťavnatými kúskami ovocia, doplnené o zlatistú posýpku a ich chuť vás prenesie späť k detským prázdninám a popoludniam stráveným u starej mamy. Stačí jeden kúsok a pochopíte, prečo nikdy nezostanú na stole dlho.

reklama:

Suroviny

  • Cesto:
  • 360 g hladkej múky
  • 2 malé štipky soli
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 20 g čerstvého droždia (polovička klasickej kocky)
  • 170 ml vlažného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 60 g zmäknutého masla + 1 lyžica na opečenie strúhanky
  • Náplň:
  • 3 lyžice strúhanky
  • 400 g čerstvých jahôd
  • Na potretie a posýpku:
  • 1 vajce (rozšľahané)
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g cukru
  • 20 g masla
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Do veľkej misy nasypeme múku so soľou. V strede spravíme jamku, do ktorej pridáme cukor a nadrobené droždie. Zalejeme časťou vlažného mlieka a necháme asi 5 minút stáť, kým droždie nezačne pracovať.

2. Krok

Pridáme žĺtky, zvyšok mlieka a zmäknuté maslo. Všetko spolu miesime, kým nezískame mäkké a pružné cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste.

3. Krok

Medzitým si pripravíme posýpku: medzi prstami rozmrvíme maslo, múku a cukor, až kým nezískame sypkú zmes.

4. Krok

Na panvici rozpustíme lyžicu masla a jemne na nej opečieme strúhanku do zlatista – bude slúžiť ako základ pod ovocie, aby sa koláče pri pečení nerozmočili.

5. Krok

Jahody umyjeme, odstránime stopky a nakrájame ich na tenké plátky.

6. Krok

Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.

7. Krok

Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, z každej vyformujeme bochník a pohárom alebo dnom hrnčeka v strede vytlačíme jamku.

8. Krok

Do každého koláča najskôr vložíme trochu strúhanky, potom vrstvu jahôd. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a celé koláče posypeme pripravenou posýpkou

9. Krok

Uložíme ich na plech a pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 25 minút, kým nebudú krásne zlatisté.

reklama:

Tieto domáce jahodové koláče sú ako z rozprávky – voňavé, mäkké a so šťavnatým stredom. Ideálne na nedeľné popoludnie, ku káve alebo len tak, keď máte chuť na niečo poctivé a sladké. Ak ich raz ochutnáte, budete ich piecť každú sezónu znova.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

51 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.