- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláč ovocný,
- Domáce kysnuté koláče s jahodami a chrumkavou posýpkou
Domáce kysnuté koláče s jahodami a chrumkavou posýpkou

- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Spomienka na leto, vôňa masla a sladkých jahôd, ktorá sa rozlieha po kuchyni – presne tak pôsobia tieto nadýchané kysnuté koláče. Sú plnené šťavnatými kúskami ovocia, doplnené o zlatistú posýpku a ich chuť vás prenesie späť k detským prázdninám a popoludniam stráveným u starej mamy. Stačí jeden kúsok a pochopíte, prečo nikdy nezostanú na stole dlho.
Suroviny
- Cesto:
- 360 g hladkej múky
- 2 malé štipky soli
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 20 g čerstvého droždia (polovička klasickej kocky)
- 170 ml vlažného mlieka
- 2 žĺtky
- 60 g zmäknutého masla + 1 lyžica na opečenie strúhanky
- Náplň:
- 3 lyžice strúhanky
- 400 g čerstvých jahôd
- Na potretie a posýpku:
- 1 vajce (rozšľahané)
- 50 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 20 g masla
Postup prípravy
1. Krok
Do veľkej misy nasypeme múku so soľou. V strede spravíme jamku, do ktorej pridáme cukor a nadrobené droždie. Zalejeme časťou vlažného mlieka a necháme asi 5 minút stáť, kým droždie nezačne pracovať.
2. Krok
Pridáme žĺtky, zvyšok mlieka a zmäknuté maslo. Všetko spolu miesime, kým nezískame mäkké a pružné cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
3. Krok
Medzitým si pripravíme posýpku: medzi prstami rozmrvíme maslo, múku a cukor, až kým nezískame sypkú zmes.
4. Krok
Na panvici rozpustíme lyžicu masla a jemne na nej opečieme strúhanku do zlatista – bude slúžiť ako základ pod ovocie, aby sa koláče pri pečení nerozmočili.
5. Krok
Jahody umyjeme, odstránime stopky a nakrájame ich na tenké plátky.
6. Krok
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
7. Krok
Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, z každej vyformujeme bochník a pohárom alebo dnom hrnčeka v strede vytlačíme jamku.
8. Krok
Do každého koláča najskôr vložíme trochu strúhanky, potom vrstvu jahôd. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a celé koláče posypeme pripravenou posýpkou
9. Krok
Uložíme ich na plech a pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 25 minút, kým nebudú krásne zlatisté.
Tieto domáce jahodové koláče sú ako z rozprávky – voňavé, mäkké a so šťavnatým stredom. Ideálne na nedeľné popoludnie, ku káve alebo len tak, keď máte chuť na niečo poctivé a sladké. Ak ich raz ochutnáte, budete ich piecť každú sezónu znova.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
19 videní