Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce kysnuté koláče s jahodami a chrumkavou posýpkou

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Domáce kysnuté koláče s jahodami a chrumkavou posýpkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce kysnuté koláče s jahodami a chrumkavou posýpkou Foto: depositphotos.com
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Spomienka na leto, vôňa masla a sladkých jahôd, ktorá sa rozlieha po kuchyni – presne tak pôsobia tieto nadýchané kysnuté koláče. Sú plnené šťavnatými kúskami ovocia, doplnené o zlatistú posýpku a ich chuť vás prenesie späť k detským prázdninám a popoludniam stráveným u starej mamy. Stačí jeden kúsok a pochopíte, prečo nikdy nezostanú na stole dlho.

reklama:

Suroviny

  • Cesto:
  • 360 g hladkej múky
  • 2 malé štipky soli
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 20 g čerstvého droždia (polovička klasickej kocky)
  • 170 ml vlažného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 60 g zmäknutého masla + 1 lyžica na opečenie strúhanky
  • Náplň:
  • 3 lyžice strúhanky
  • 400 g čerstvých jahôd
  • Na potretie a posýpku:
  • 1 vajce (rozšľahané)
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g cukru
  • 20 g masla
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Do veľkej misy nasypeme múku so soľou. V strede spravíme jamku, do ktorej pridáme cukor a nadrobené droždie. Zalejeme časťou vlažného mlieka a necháme asi 5 minút stáť, kým droždie nezačne pracovať.

2. Krok

Pridáme žĺtky, zvyšok mlieka a zmäknuté maslo. Všetko spolu miesime, kým nezískame mäkké a pružné cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste.

3. Krok

Medzitým si pripravíme posýpku: medzi prstami rozmrvíme maslo, múku a cukor, až kým nezískame sypkú zmes.

4. Krok

Na panvici rozpustíme lyžicu masla a jemne na nej opečieme strúhanku do zlatista – bude slúžiť ako základ pod ovocie, aby sa koláče pri pečení nerozmočili.

5. Krok

Jahody umyjeme, odstránime stopky a nakrájame ich na tenké plátky.

6. Krok

Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.

7. Krok

Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, z každej vyformujeme bochník a pohárom alebo dnom hrnčeka v strede vytlačíme jamku.

8. Krok

Do každého koláča najskôr vložíme trochu strúhanky, potom vrstvu jahôd. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a celé koláče posypeme pripravenou posýpkou

9. Krok

Uložíme ich na plech a pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 25 minút, kým nebudú krásne zlatisté.

reklama:

Tieto domáce jahodové koláče sú ako z rozprávky – voňavé, mäkké a so šťavnatým stredom. Ideálne na nedeľné popoludnie, ku káve alebo len tak, keď máte chuť na niečo poctivé a sladké. Ak ich raz ochutnáte, budete ich piecť každú sezónu znova.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

19 videní

Súvisiace témy: ,
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.