- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- lasagne
- Domáce lasagne s bohatou boloňskou omáčkou
Domáce lasagne s bohatou boloňskou omáčkou

- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Lasagne patria medzi najobľúbenejšie talianske pokrmy a ich príprava nemusí byť vôbec zložitá. Tento recept spája šťavnatú mäsovú omáčku s jemnou zeleninou a chutnými vrstvami cestovín, pričom výsledkom je lahodný pokrm ideálny na rodinný obed či večeru.
Suroviny
- Na mäsovú omáčku:
- 500 g kvalitného mletého hovädzieho mäsa
- 2-3 stredne veľké mrkvy
- 2-3 koreňové petržleny
- Polovicu zeleru
- 1 menšiu cibuľu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- ½ plechovky sekaných paradajok
- 1 menší paradajkový pretlak
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 ČL sladkej papriky
- 1 ČL korenia na špagety
- 1 ČL provensálskych byliniek
- ½ ČL sušeného tymiánu
- 1 PL masla
- Na dokončenie:
- Cestoviny na lasagne
- Strúhaný tvrdý syr podľa chuti (napr. parmezán, gouda alebo eidam)
- Trocha oleja na vymastenie zapekacej nádoby
Postup prípravy
1. Krok
Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen a zeler. Spoločne restujeme niekoľko minút, aby sa zelenina jemne opiekla a získala bohatšiu chuť.
2. Krok
K zeleninovej zmesi pridáme mleté mäso a na strednom ohni ho opekáme, kým sa pekne rozdrobí a nezmení farbu. Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, korením, paprikou, korením na špagety, provensálskymi bylinkami a tymiánom.
3. Krok
Keď je mäso mäkké a dobre premiešané s koreninami, pridáme sekané paradajky aj paradajkový pretlak. Dôkladne premiešame a necháme podusiť, aby sa chute krásne spojili a omáčka získala hustejšiu konzistenciu.
4. Krok
Zapekaciu misu alebo pekáč jemne potrieme olejom. Na dno položíme prvú vrstvu lasagní, na ňu rovnomerne rozotrieme časť mäsovej omáčky. Tento postup opakujeme, kým neminieme všetky ingrediencie. Poslednú vrstvu by mala tvoriť mäsová zmes.
5. Krok
Povrch lasagní bohato posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 20-30 minút pri teplote odporúčanej na obale cestovín (zvyčajne okolo 180 °C).
6. Krok
Po upečení necháme lasagne aspoň 10 minút odstáť, aby sa vrstvy dobre spojili a dali sa ľahko krájať. Podávame teplé, ideálne s čerstvým zeleninovým šalátom alebo čerstvou bazalkou na ozdobenie.
Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte do omáčky štipku čili alebo pár kvapiek balsamica.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
27 videní