- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Domáce pletenky a bagety
Domáce pletenky a bagety
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 0min
S fotopostupom ▶ http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/04/domace-pletenky-bagety.html
Suroviny
- 250ml vlažné mlieko
- 1 polievková lyžica, olej
- 1 polievková lyžica solamyl
- 350g múka polohrubá
- 1-2 čajovej lyžičky soľ
- 1 čajová lyžička, cukor kryštál
- 21g čerstvé droždie
- Na potretie pečiva:
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica, mlieko
- Na posypanie:
- slnečnicové semienka
Postup prípravy
1. Krok
Ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, mlieko, olej.
2. Krok
Potom prídu na rad sypké suroviny, solamyl.
3. Krok
Preosiata múka a do jedného rohu nasypeme soľ.
4. Krok
Do druhého rohu cukor.
5. Krok
Uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!
6. Krok
Ak pečiem bagety v pekárničke, tak zapnem program na pečenie bagiet, tento program má 2 etapy: 1. etapa-miesenie a kysnutie cesta 2.etapa-pečenie (cyklus pečenie, sa spustí vtedy, keď ste vytvarovali bagety) Ja som tentoraz zapla program-cesto. Nádobu vložíme do pekárničky a zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút.
7. Krok
Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška múky.
8. Krok
Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme.
9. Krok
A vytvarujeme bagety. Najskôr vytvarujeme obdĺžnik a jednu stranu preložíme.
10. Krok
Potom druhú stranu zahneme a celé otočíme smerom dole a ešte vytvarujeme aby sa to podobalo na bagetu. Z tohto cesta vyšli 4 bagety a 1 pletenka.
11. Krok
Spravíme do bagiet zárezy a pečivo necháme ešte pokysnúť 20-30 minút. Potom natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme semiačkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry cca 250°C 12-15 minút (pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 15minút)
12. Krok
Po upečení pečivo hneď, preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Je voňavé a chrumkavé, dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7129 videní