- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Domáce sladké rožky: Voňavé potešenie ku káve
Domáce sladké rožky: Voňavé potešenie ku káve

- Kusov: 12
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Nie je nad vôňu čerstvo upečených sladkých rožkov, ktoré si najlepšie vychutnáte ešte teplé – ideálne s kakaom alebo šálkou rannej kávy. Ich príprava je jednoduchá, najmä keď si prácu uľahčíte kuchynským robotom alebo domácou pekárňou. A výsledok? Mäkké, nadýchané pečivo, ktoré chutí ako od babičky.
Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- ½ kocky droždia
- 1 balenie vanilkového cukru
- štipku soli (asi pol lyžičky)
- 100 g kryštálového cukru
- 100 ml rastlinného oleja
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 vajce do cesta
- 1 vajce na potretie
- mak na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Príprava cesta: V mise zmiešajte všetky ingrediencie a nechajte kuchynský robot (alebo domácu pekáreň) spracovať cesto do hladka. Malo by byť elastické, jemné a nelepivé.
2. Krok
Kysnutie: Hotové cesto prikryte a nechajte kysnúť približne 45 minút. Ak používate domácu pekáreň, kysnutie prebieha automaticky.
3. Krok
Tvarovanie: Nakysnuté cesto premiestnite na jemne pomúčený povrch, rozdeľte ho na rovnaké diely a vytvarujte klasické lúpačky – teda malé zakrútené rožky.
4. Krok
Druhé kysnutie: Rožky preložte na plech s papierom na pečenie, zakryte ich čistou utierkou a nechajte ešte polhodinu podkysnúť. Vďaka tomu budú krásne nadýchané.
5. Krok
Záverečná úprava: Každý rožok potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte makom podľa chuti.
6. Krok
Pečenie: Pečte v rúre predhriatej na 180 °C dozlatista – zvyčajne to trvá 15 až 20 minút, podľa veľkosti rožkov a vašej rúry.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
37 videní