Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáce žemle

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Domace zemle.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
1000.menu
  • Kusov: 8
  • Porcií: 8
  • Čas Prípravy: 1:20 hod
  • Varenie: 30min
  • Hotové Za: 1:50 hod
reklama:

Suroviny

  • 225 g ražnej múky hladkej
  • 225 g hladkej múky pšeničnej
  • 250 ml vody
  • 1 sušené droždie
  • 70 ml oleja
  • 1 lyžička cukru
  • 3 lyžičky soli
  • 1 žĺtok
  • sézam , slnečnica alebo iné semienka na posypanie.
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Vezmite veľkú misu a preosejte do nej obe múky. Je dôležité preosiať múku, aby sa nasýtila kyslíkom. Potom bude cesto vzdušné ako vzdušné a pri pečení dobre stúpa.

2. Krok

Ako urobiť kvások? Vezmite ďalšiu misku a pridajte do nej dve polievkové lyžice pšeničnej múky. Zoberte ich z celkovej váhy v recepte. Pridajte cukor a suché droždie. Premiešajte suché prísady. Nalejte do nich polovicu normy teplej vody. Dobre premiešajte, aby sa rozbili prípadné hrudky. Dôležité je použiť len teplú vodu, s teplotou okolo 38 stupňov. Horúca voda zabije živé organizmy, ako sú kvasinky.

3. Krok

Kvások prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť. Najlepšie je umiestniť misku na teplé miesto bez prievanu. Po uplynutí stanoveného času by kvások mal "ožiť" - bublinkovať a vytvorí sa čiapočka.. To znamená, že kvások je aktívny a začal pracovať. Ak sa tak nestalo, je potrebného urobiť znovu.

4. Krok

Do múky nalejte soľ, premiešajte, nalejte zvyšnú vodu, rastlinný olej a kvások.. Vymiesime cesto. Ja som použila robot, ale dá sa to aj ručne. Ako som to urobil na konci. Cesto sa ukázalo ako jemné, homogénne a nelepivé.

5. Krok

Cesto zmiesime do gule, misku prikryte utierkou, plastovou fóliou alebo pokrievkou. A dáme na teplé miesto na hodinu vykysnúť. Po hodine by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.

6. Krok

Rozdeľte ho na rovnaké časti. Mám 8 kusov. Každý kúsok vytvarujte do žemle. Za týmto účelom stlačte okraje smerom k stredu, ako keby ste zbierali uzol, potom obrobok otočte a rukami sformujte , aby sa zaoblil.

7. Krok

Žemle položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vezmite žĺtoka zľahka ho rozšľahajte vidličkou. Každú buchtu potrieme žĺtkom. Ak chcete, posypte ich semienkami. Použila som zmes bieleho a čierneho sezamu a slnečnicových semienok. Dodatočne som do každej žemle urobila aj zárezy ostrým nožom.

8. Krok

Zapnite rúru na 50 °C a vložte do nej plech s buchtami na 20 minút. Tým sa urýchli čas kysnutia. Potom bez vyberania plechu zvýšte teplotu na 180 °C a buchty pečte 25-30 minút v závislosti od vlastností vašej rúry. Mali by dobre zhnednúť.

9. Krok

Hotové žemle trochu vychladíme a podávame. Sú dobré teplé aj studené. Dobrú chuť!

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

910 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.