Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci čerešňový kompót plný leta: Ako si zavariť sladké ovocie na chladné mesiace

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
reklama:
Domáci čerešňový kompót plný leta: Ako si zavariť sladké ovocie na chladné mesiace
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci čerešňový kompót plný leta: Ako si zavariť sladké ovocie na chladné mesiace Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 5
  • Čas Prípravy: 10min
  • Varenie: 30min
  • Hotové Za: 0min

Leto môže trvať oveľa dlhšie, než naznačuje kalendár – stačí si ho uzavrieť do pohára. Čerešne naložené v jemne sladkom sirupe sú nielen chutnou spomienkou na teplé dni, ale aj cennou zásobou na zimu. Či už ich vytiahnete ku koláču, ako dezert ku mäsu, alebo si ich vychutnáte len tak – domáci kompót nikdy nesklame.

reklama:

Suroviny

  • 2 kilogramy zrelých čerešní
  • 250 gramov kryštálového cukru
  • 2 litre vody
  • Pre zaujímavejšiu arómu môžete do každého pohára pridať štipku škorice, celý klinček alebo kúsoček citrónovej kôry.
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Najskôr si čerešne dôkladne prepláchnite vodou a odstráňte z nich stopky. Ak vám prekážajú kôstky, môžete ovocie odkôstkovať – závisí to od vašich preferencií.

2. Krok

Do hrnca nalejte 2 litre vody a prisypte cukor. Priveďte k varu a nechajte zmes chvíľku prebublať, aby sa cukor úplne rozpustil. Pokojne si pomer sladkosti upravte podľa zrelosti a sladkosti čerešní, no uvedené množstvo je vyvážené pre väčšinu prípadov.

3. Krok

Čisté zaváracie poháre (ideálne preliate horúcou vodou) naplňte až po okraj čerešňami. Ak chcete experimentovať, môžete pridať kúsky citróna či spomínané koreniny. Následne zalejte ovocie horúcim nálevom tak, aby boli čerešne úplne ponorené.

4. Krok

Poháre starostlivo zatvorte viečkami. Sterilizujte ich pri teplote 85 °C približne 20 až 25 minút. Po sterilizácii poháre obráťte hore dnom, prikryte utierkou a nechajte ich vychladnúť. Skladujte ich na tmavom a chladnom mieste – ideálne v komore alebo v pivnici, kde vydržia aj niekoľko mesiacov.

reklama:

Domáci čerešňový kompót nie je len príloha. Skvele sa hodí do koláčov, na raňajkové ovsené kaše, do miešaných dezertov alebo len tak, s lyžičkou. Navyše, keď si ho otvoríte uprostred januára, rozvonia sa vám celá kuchyňa slnkom.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

6 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.