- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Domáci jablčný ocot
Domáci jablčný ocot
- Kusov: 1l
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 1 kg jabĺk
- 100 g cukru
- 0,5 l vody
Postup prípravy
1. Krok
Na výrobu octu si môžete vziať akékoľvek jablká, vrátane poškodených alebo prezretých.
2. Krok
Jablká sa dôkladne umyjú, poškodené miesta sa odrežú a jablka sa rozdrvia.(nastrúhajú)
3. Krok
Výslednú hmotu dáme do nádoby vhodnej veľkosti a zalejeme horúcou vodou (asi 70 stupňov). Potom pridáme cukor a zamiešame.. Nálev z jablkami dáme na dva týždne na teplé miesto kde bude kysnúť..Občas zmes zamiešame..(raz za deň)
4. Krok
Po uplynutí času prefiltrujeme tekutinu a nalejeme ju do fliaš, pričom v nich necháme trochu miesta. Potom sa po ďalších dvoch týždňoch postup opakuje - nalejú sa do nových fliaš bez toho, aby sa naplnili do konca. Fľaše nechávame otvorené..
5. Krok
Po ďalších dvoch týždňoch sa hotový ocot plní do fliaš a uzavrie sa zátkami. Pri dlhodobom skladovaní sa odporúča fľaše utesniť zasterilizovať a odložiť na tmavom mieste..
6. Krok
Jablčný ocot sa používa na výrobu marinád, a tiež ako zálievka do rôznych šalátov. Chcem poznamenať, že akékoľvek víno, ak nesledujete jeho kvasný proces, sa skôr či neskôr zmení na ocot.
Ocot môže byť vyrobený z rôznych druhov ovocia alebo bobúľ.
Môžete tiež získať ocot z chrenu, petržlenu, estragónu, cesnaku, cibule atď.
Existujú rôzne technológie varenia v závislosti od východiskového produktu na výrobu octu.
Ukážem vám, ako sa vyrába jablčný ocot.
Ak vezmete tento recept na ocot ako základ, môžete si ho pripraviť z hrušiek, jahôd a iných bobúľ a ovocia.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1062 videní