Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci jablkový závin z kysnutého cesta

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Domáci jablkový závin z kysnutého cesta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci jablkový závin z kysnutého cesta Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 2
  • Čas Prípravy: 30min
  • Varenie: 30min
  • Hotové Za: 0min

Tento typický koláč z rodinnej kuchyne sa objavuje všade tam, kde to rozvoniava škoricou a dobrou náladou. Mäkké cesto obalí šťavnaté jablká s hrozienkami a spolu vytvoria sladký závin, ktorý príjemne zahreje počas poobedného oddychu pri šálke čaju alebo kávy.

reklama:

Suroviny

  • Na cesto:
  • 250 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 110 g masla
  • 400 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • štipku soli
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry podľa svojho gusta
  • 42 g droždia (čerstvá kocka)
  • Plnka a dokončenie
  • 5 až 6 jabĺk
  • hrozienka podľa toho, koľko ich máte radi
  • mletá škorica podľa chuti
  • kryštálový cukor podľa potreby
  • 1 vajce na potretie koláča
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Všetky suroviny na cesto spojíme do jedného bohatého a vláčneho bochníka. Keď je hotový, necháme ho prikrytý približne hodinu odpočívať, aby krásne nakysol. Prácu s cestom možno zveriť aj domácej pekárni.

2. Krok

Zatiaľ si pripravíme plech s papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 180 °C, aby sa stihla nahriať.

3. Krok

Jablká ošúpeme, umyjeme, vyberieme jadrovníky a postrúhame na strúhadle.

4. Krok

Cesto po vykysnutí rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú vyvaľkáme na pomúčenej doske do veľkého tenkého plátu.

5. Krok

Na cesto rozprestrieme jablkovú vrstvu, posypeme ju hrozienkami, troškou cukru a škorice. Potom zvinieme do závinu, aby plnka zostala pekne ukrytá vo vnútri.

6. Krok

Hotové rolky uložíme na plech a doprajeme im ešte asi 30 minút podkysnúť.

7. Krok

Pred pečením potrieme povrch rozšľahaným vajíčkom a šup s nimi do rúry. Pečieme 20 až 30 minút, kým nezískajú zlatý vzhľad.

reklama:

Keď kuchyňou začne prúdiť vôňa škorice a jabĺk, viete, že sa už-už bude krájať. Nakoniec stačí závin jemne pocukrovať a môžete podávať. Jednoduchý, no vždy vítaný dezert, ktorý sa u nás zvykne zjesť rýchlejšie, než stihne vychladnúť.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

6 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.