Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáci višňový sirup: Letná klasika z troch bežných surovín

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
reklama:
Domáci višňový sirup: Letná klasika z troch bežných surovín
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáci višňový sirup: Letná klasika z troch bežných surovín Foto: depositphotos.com
  • Čas Prípravy: 30min
  • Varenie: 30min
  • Hotové Za: 0min

Čerešne si zvyčajne najlepšie vychutnáme čerstvé, no višne majú najväčší potenciál práve po spracovaní. Vďaka svojej sviežej kyselkavej chuti sú ideálne na výrobu sirupov, ktoré nielen osviežia, ale môžu dokonca prispieť aj k lepšiemu spánku. Príprava je jednoduchá a zvládne ju každý – nepotrebujete nič viac ako cukor, citrón a samozrejme poriadnu dávku višní.

Višne sú nielen chutné, ale aj zdravé – obsahujú množstvo vitamínov a navyše aj melatonín, prirodzený hormón, ktorý pomáha regulovať spánkový cyklus. To znamená, že si sirup môžete dopriať aj večer pred spaním, nielen ako osvieženie počas horúcich dní.

reklama:

Suroviny

  • 1200 g zrelých višní (bez kôstok)
  • 1100 g kryštálového cukru
  • 2 citróny
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Najskôr si dôkladne umyte všetko, čo budete pri výrobe používať – od hrncov až po fľaše. Višne prepláchnite studenou vodou, odstráňte kôstky a plody mierne roztlačte, aby pustili šťavu. Potom ich nechajte odstáť v chlade približne 5 hodín. Vďaka tomu sa z nich uvoľní viac arómy aj chuti.

2. Krok

Po odležaní višne preceďte cez čisté plátno alebo gázu. Z uvedeného množstva by ste mali získať okolo 700 ml šťavy.

3. Krok

Šťavu prelejte do hrnca, zľahka ju zahrejte a pridajte šťavu z dvoch citrónov (alebo asi 5 g kyseliny citrónovej). Následne nasypte cukor a všetko dôkladne premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. Táto kombinácia nielen zvýrazní chuť, ale zabezpečí aj dlhšiu trvanlivosť sirupu.

4. Krok

Zmes priveďte do varu a varte na nízkej teplote približne 20 minút. Tekutina by mala jemne prebublávať – nejde o prudké varenie, ale o pozvoľné zhustenie.

5. Krok

Ešte horúci sirup opatrne nalejte do čistých a suchých fliaš (ideálne pol litrových). Môžete ich predtým prepláchnuť trochou alkoholu na zvýšenie hygieny. Fľaše okamžite dobre uzavrite.

6. Krok

Aby vám sirup vydržal čo najdlhšie, odporúča sa hotové fľaše sterilizovať. Vložte ich do väčšieho hrnca s vodou tak, aby hladina siahala do dvoch tretín výšky fliaš. Vodu zohrejte na približne 85 °C a sterilizujte asi 15 minút. Potom fľaše opatrne vyberte a nechajte pomaly vychladnúť.

reklama:

Sirup z višní sa hodí nielen na prípravu osviežujúcich nápojov, ale aj ako prírodné sladidlo do čaju, na lievance či do dezertov. Vďaka svojej príjemnej chuti a priaznivým účinkom si ho obľúbite počas celého roka.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

7 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.