- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- závin
- Domáci zemiakový závin s makovou plnkou
Domáci zemiakový závin s makovou plnkou

- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 0min
Ak hľadáte niečo jemné, sladké a zároveň netradičné, tento recept na zemiakový závin s makom vás určite osloví. Vďaka zemiakom v ceste je krásne vláčny a jemný, a maková plnka s korením dodáva každému sústu výnimočnú chuť.
Suroviny
- Cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 200 g uvarených a nastrúhaných zemiakov (najlepšie z predchádzajúceho dňa)
- 80 g masla (zmäknutého pri izbovej teplote)
- 1 balenie prášku do pečiva
- 140 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- kôra z citróna (nastrúhaná na jemno)
- 2 polievkové lyžice mlieka
- Maková náplň:
- cca 250 g mletého maku
- cukor podľa vašej chuti
- kôra z citróna
- ½ čajovej lyžičky perníkového korenia
- 1 čajová lyžička škorice
- kúsok masla
- približne 150 ml mlieka (prípadne viac, podľa potreby hustoty)
Postup prípravy
1. Krok
Najskôr sa pustite do prípravy náplne – v malom hrnci spojte mak, cukor, citrónovú kôru, koreniny, plátok masla a zalejte mliekom. Všetko za stáleho miešania krátko povarte, aby sa chute prepojili a plnka zhustla. Odstavte a nechajte úplne vychladnúť.
2. Krok
Všetky suroviny na cesto vložte do väčšej misy a spracujte na kompaktnú hmotu. Ak sa vám bude cesto drobiť, pridajte ešte trochu mlieka, aby sa dalo pekne vyvaľkať. Hotové cesto rozdeľte na dve časti a každú rozvaľkajte na tenký plát.
3. Krok
Pláty cesta rovnomerne natrite makovou náplňou, zrolujte do tvaru závinu a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch závinu potrite rozšľahaným vajíčkom pre peknú farbu. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút, kým nebudú záviny krásne zlatisté.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8 videní