- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- vianoce
- Dulche de leche – Domáci karamel
Dulche de leche – Domáci karamel
- Kusov: 1
- Porcií: 1
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 250 g cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 25 g masla
- 1/2 lyžičky soli
Postup prípravy
1. Krok
Vezmite hrniec s hrubším dnom a pridajte cukor. V inej miske zohrejeme sladkú mliečnu smotanu, aby zostala teplá.
2. Krok
Cukor zahrievajte na strednom ohni, miešajte vareškou, kým sa neroztopí a neskaramelizuje. Netreba miešať stále, ale občas. Až keď sa viac ako polovica cukru roztopí, neustále miešame. Pozor na oheň, nesmie byť silný, aby sa cukor nepripálil, lebo zhorkne. Keď sa takmer všetok cukor roztopí a zostane ešte pár skamenených hrudiek, odstavíme z ohňa a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Cukor udrží teplo po dlhú dobu, takže tieto hrudky sa mimo varnej dosky roztopia. V opačnom prípade riskujete, že karamel príliš stmavne a pripáli sa.
3. Krok
Takže teraz do rozpusteného karamelu najskôr pridajte maslo a dobre premiešajte. Potom 3-krát po troškách pridajte smotanu a zakaždým dobre premiešajte, aby sa pekne spojila s karamelom. V tejto fáze nastáva reakcia, keď karamel opäť napení a stuhne a vám sa zdá, že je všetko stratené. Ale nebojte sa, tak to má byť, len miešajte ďalej. Táto reakcia nebude príliš prudká, ak sa smotana pred pridaním zahreje.
4. Krok
Keď pridáte všetku smotanu, vráťte karamel na stredný oheň a za stáleho miešania znova zohrejte, kým nezovrie. Po prevarení úplne znížte teplotu a varte ďalších 5-10 minút.
5. Krok
Ak budete variť kratšie, karamel bude redší a ak budete variť dlhšie, neskôr chladnutím viac zhustne. Záleží na tom, na aký účel ho chcete použiť.
6. Krok
Keď je karamel hotový, odstavte ho z ohňa, a dobre premiešajte. Teplý karamel nalejte do sklenených pohárov. Z tohto množstva mi vzniklo presne 395 g, čo zodpovedá plechovke sladeného kondenzovaného mlieka.
7. Krok
Chladnutím pri izbovej teplote karamel stuhne a je krémový..ak ho však dáte do chladničky zhustne viac...
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
706 videní