- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Dunajské vlny sú úžasným receptom z čias socializmu. Pripravte si ho aj dnes, je to jednoduché a rýchle
Dunajské vlny sú úžasným receptom z čias socializmu. Pripravte si ho aj dnes, je to jednoduché a rýchle
- Kusov: 1
- Porcií: približne 12
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 25min
- Hotové Za: 2:0 hod
Pamätáte si na Dunajské vlny? Nemáme teraz na mysli rieku za našimi južnými hranicami počas búrlivého počasia, ale lahodný dezert, ktorý sa kedysi piekol v mnohých domácnostiach. Tento koláč, známy aj ako Snehulienkin koláč, je kombináciou jemného vanilkového krému, kyselkavých višní a bohatého čokoládového polevu – jednoducho chuť, ktorej nemožno odolať.
Suroviny
- Na cesto:
- 400 ml mlieka
- 3 vajcia
- 175 g cukru
- 175 ml oleja
- 350 g hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžica mlieka
- 1 pohár odkôstkovaných višní
- Na krém:
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 1 lyžica cukru
- 250 g zmäknutého masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- Pár kvapiek mandľovej arómy (voliteľné)
- Na čokoládovú polevu:
- 200 g čokolády
- 2 lyžice nutelly
- 1 lyžica oleja
Postup prípravy
1. Krok
Príprava pudingu: Z 400 ml mlieka odoberte malé množstvo a v ňom rozmiešajte vanilkový pudingový prášok tak, aby nevznikli hrudky. Zvyšné mlieko zohrejte na miernom ohni a pridajte lyžicu cukru, potom vmiešajte pripravenú pudingovú zmes. Prelejte do nádoby a zakryte fóliou, aby sa nevytvoril škraloup. Nechajte vychladnúť.
2. Krok
Príprava cesta: Vyšľahajte vajcia so 175 g cukru a postupne prilievajte olej. Do zmesi pridajte hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva a 175 ml mlieka. Cesto dobre premiešajte, kým nevznikne hladká hmota. Rozdeľte ho na dve časti – jednu rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Do druhej časti pridajte kakao a trochu mlieka, premiešajte a rozotrite na svetlú časť cesta.
3. Krok
Pridanie višní: Na cesto rovnomerne rozložte odkôstkované a odkvapkané višne. Vložte plech do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút. Potom nechajte koláč vychladnúť.
4. Krok
Príprava krému: Vyšľahajte zmäknuté maslo s pripraveným vanilkovým pudingom a vanilkovým cukrom. Pridať môžete aj pár kvapiek mandľovej arómy. Krém natrite na vychladnutý korpus.
5. Krok
Čokoládová poleva: Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli, pridajte nutellu a olej, a miešajte do hladka. Polevu natrite na koláč a vložte ho do chladničky, aby stuhol.
Ak nemáte k dispozícii višne, pokojne ich nahraďte iným ovocím, ale pamätajte, že práve kyselkavé višne dodávajú tomuto koláču jeho nezameniteľnú chuť.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1725 videní