- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Eclairs „Tiramisu“
Eclairs „Tiramisu“
- Kusov: 16
- Porcií: 16
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 85 g vody
- 85 g mlieka
- 70 g masla
- 110 g hladkej múky
- 160 g vajec
- 1/2 lyžice cukru
- 1/4 lyžičky soli
- Sirup:
- 150 g vody
- 50 g cukru
- 1 lyžica mletej čerstvej kávy
- 30 g brandy alebo amaretta
- Krém:
- 400 g mascarpone
- 150 g smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- Okrem toho :
- 100 g piškót
- 1 lyžica kakao
Postup prípravy
1. Krok
Do panvice nalejte vodu, mlieko, pridajte soľ, cukor a maslo nakrájané na kúsky. Dáme na oheň a varíme, kým sa maslo nerozpustí. Odstráňte a vmiešajte múku. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto nestočí do gule a na dne sa nezačne vytvárať kôrka, asi 2 minúty.
2. Krok
Znova odstráňte z tepla a nechajte 5 minút postáť. Pridávajte vajcia jedno po druhom a po každom premiešajte, až kým nebude cesto hladké a kompaktné . Neustále sledujte konzistenciu - cesto by nemalo byť príliš tekuté, ale ani husté. V závislosti od veľkosti vajec môžete potrebovať viac alebo menej. Preto je pre istotu lepšie posledné vajíčko rozšľahať vidličkou a po častiach pridávať. Cesto by malo byť hladké a lesklé.
3. Krok
Cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a necháme asi hodinu vychladnúť. Na plech si dáme papier na pečenie , alebo silikónovú podložku .Mám trysku - francúzsku hviezdu, priemer 12 mm. Najlepší výsledok dosiahnete, ak zákusky pečiete na dierkovanej podložke.
4. Krok
Vložíme do vyhriatej rúry na 220°C a pečieme 10 minút. Potom znížte teplotu na 180°C a pečte do zlatista, asi 25-30 minút. Odstráňte eclairs z plechu na pečenie a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Na sirup zmiešajte v hrnci vodu s kávou a cukrom. Priveďte do varu, odstráňte z tepla a prikryte pokrievkou. Necháme 15-20 minút vylúhovať. Potom precedíme cez jemné sitko. Pridajte brandy.
5. Krok
Na krém vymiešajte studenú šľahačkovú smotanu a mascarpone do hladka. Na samom konci pridajte práškový cukor. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s tryskou. Nožom na chlieb odrežte vrcholy zákuskov. Krém nastriekame do 2/3 objemu dutiny.
6. Krok
Ďalej vložte kúsky piškót namočených v kávovom sirupe. Na vrch nastriekame zvyšný krém. Potom posypte zákusky kakaovým práškom cez sitko a dajte do chladničky, na 3-4 hodiny.
Priemerné hodnotenie receptu
(3.7 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
303 videní