- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- sterilizujeme
- Egrešový kompót s citrónom a mätou
Egrešový kompót s citrónom a mätou
- Kusov: 4
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 30min
Suroviny
- 1 kg egrešov
- 4,5 l vody
- 600 g cukru
- šťava z polovice citróna
- 1 vanilkový cukor
- 4 vetvičky mäty
Postup prípravy
1. Krok
Pripravte egreše na kompót . Egreše roztrieďte, umyte a osušte a rozložte ich v jednej vrstve na papierovú utierku. Z bobúľ odstrihnite nožnicami a stopky aj konce.
2. Krok
Každú bobuľu egreša niekoľkokrát popichajte špáradlom zo všetkých strán. Musí sa to urobiť, aby kožka pri varení nepraskla. Bobule ponorte do veľkého množstva horúcej vody (asi 85 ° C) a nechajte ich postáť 4 - 5 minút.
3. Krok
Pripravte si sirup. Nalejte vodu do hrnca a zohrejte ju. Pridajte obyčajný cukor a priveďte do varu, aby sa úplne rozpustil.
4. Krok
Do sirupu pridajte citrónovú šťavu a vanilkový cukor. Znovu rýchlo privedieme k varu. Odstavte z ohňa a nechajte stáť asi 5 minút pri izbovej teplote.
5. Krok
Pripravené egreše naaranžujte do sterilizovaných nádob spolu s dôkladne umytými vetvičkami mäty. Zalejeme ich horúcim sirupom. Poháre dáme sterilizovať asi na 10 minút..
Tento kompót z egrešov, citrónu a mäty má dokonale vyváženú chuť.
Faktom je, že ak si pripravíte nápoj výhradne z týchto kyslých bobúľ, získa tóny ľahkého vína, ktoré nemá každý rád.
Ale mäta s citrónom zdôrazní všetky výhody egrešov a zneškodní nevýhody.
Pokiaľ ide o výber bobúľ, odporúčame použiť najtvrdšie, dokonca mierne nezrelé plody.
A je lepšie je použiť zelené egreše, pretože červená farba počas skladovania môže zmeniť farbu a kompót bude mať nechutný „hrdzavý“ odtieň.
Prajete si pridať vanilkový cukor? Rado sa stalo! Egrešový kompót s citrónom a mätou sa ukáže ako veľmi aromatický a príjemne osviežujúci.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1500 videní