- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Fluden s orechmi a makom
Fluden s orechmi a makom
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:50 hod
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 12,5 g čerstvého droždia alebo 8 g suchého droždia
- 150 g cukru
- štipka soli
- 250 g masla
- 2 žĺtky
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica brandy
- 60 ml bieleho vína alebo pomarančového džúsu
- Maková plnka:
- 200 g mletého maku
- 120 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 lyžička vanilkovej arómy
- Orechová plnka:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 50 - 100 g cukru (podľa chuti)
- 2 bielky
- 1 lyžička amaretta
- ďalej potrebujete:
- 2 lyžice marhuľového džemu
- 2 lyžice vody
Postup prípravy
1. Krok
Múku si dáme do misky , pridáme cukor, soľ a droždie.premiešame na sucho..Potom vmiešame mäkké maslo,, vaječné žĺtky, citrónovú kôru, šťavu brandy, premiešame krátko.Potom prilievame víno za pomalých otáčok šľahača,ak nechcete použiť víno pridajte pomarančový džús..Vypracujeme tuhé cesto..To rozdelíme na 4 časti a zabalíme do fólie a dáme do chladničky..Necháme odpočívať 2 hodiny.
2. Krok
Pripravíme makovú plnku.Všetky prísady dáme do hrnca a dáme variť.Povaríme kým sa všetko neprepojí..Potom necháme vychladnúť.
3. Krok
Orechovú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií okrem bielkov.Potom primiešame sneh z bielkov a premiešame.
4. Krok
Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na veľkosť štvorca 24 x 24 hrúbka cesta tak 0,5 cm.Cesto dáme na plech a navrstvíme polovicu orechovej plnky, preložíme druhým plátom cesta ktorý takisto vyvaľkáme a navrstvíme 1/2 makovej plnky.Takto to preopakujeme ešte 2 x.Ak nám zostali obrezky z cesta spracujeme ich a z cesta vyrežeme prúžky a na vrchu vytvoríme mriežku.
5. Krok
Džem zmiešame s vriacou vodou a potrieme povrch mriežky.
6. Krok
Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 175°C asi 45 - 50 minút. Potom ho necháme vychladnúť..
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2862 videní