- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- chlieb
- Focaccia talianska chlebová placka
Focaccia talianska chlebová placka
- Kusov: 3
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 3:20 hod
Focaccia (fokača) je chlebová placka. Pripomína naše chlebové osúchy, ktoré sa piekli zo zbytkov cesta a navrch sa dávala slaninka a cesnak. Aj focaccia sa robí buď jednoduchá – potretá len olivovým olejom, posypaná bylinkami, alebo z jednoduchou oblohou napr. olivy, paradajky, syr.
Suroviny
- 500g múka hladká extra špeciál
- 300ml voda
- 20g droždie (1/2 kocky)
- soľ morská hrubozrnná
- olivový olej
- tymián
- paradajky
- olivy
Postup prípravy
1. Krok
Vlažnú vodu si dáme do misky, pridáme kvasnice, vidličkou rozmiešame a hneď pridávame po troche múku až nám vznikne najskôr riedka potom hustejšia kašička. Prisypeme zbytok múky, soľ a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1,5 - 2 hod.
2. Krok
vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na tri bochníčky. Guľatý plech si polejeme olejom, posypeme hrubou soľou a cesto priamo na plechu roztlačíme, cesto nemá byť tenké ako na pizzu, má mať hrúbka cca 1cm. Ak robíme na normálny plech tak každý bochník cesta roztiahneme do podlhovastého oválu a po šírke plechu sa nám zmestia všetky tri kúsky
3. Krok
každú placku posypeme morskou soľou a čerstvým tymiánom. obložíme olivami a paradajkami nakrájanými na kúsky. Všetko pozatláčame do cesta a výdatne polejeme olivovým olejom
4. Krok
Necháme cca 20 minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút na 250°C.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.2 / 5)
5 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
22790 videní