- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Francúzske venčeky
Francúzske venčeky
- Kusov: 20
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Odpaľované cesto:
- 100 ml plnotučného mlieka
- 80 g masla
- 160 g hladkej múky
- trstinový cukor
- 100 ml vody
- 5 vajec
- štipka soli
- Krém:
- 50 g vanilkového pudingu
- 125 g cukru
- 480 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 ml rumu
- 3 žĺtky
- 250 ml smotany na šľahaie
- 250 g čokolády 60 - 70 %
- 250 bielej čokolády
- trocha oleja
Postup prípravy
1. Krok
Do hrnca nalejte 100 ml vody, 100 ml plnotučného mlieka, pridajte maslo (kľudne celý kus), ¼ lyžičky soli, ½ lyžičky cukru a priveďte do varu, maslo sa musí celé rozpustiť.
2. Krok
Do bublajúcej zmesi (nie skôr!) Prisypte 160 g múky, znížte teplotu a miešajte. Cesto v tento moment "odpaľujete" od dna - miešajte, kým sa cesto nespojí..
3. Krok
Cesto dajte do misy a nechajte ho pol minúty vychladnúť. Potom do cesta zamiešajte vajíčka jedno po druhom. Každé vajce do cesta poriadne vmiešajte, až potom pridajte ďalšie. Nechajte dve minúty odpočinúť.
4. Krok
Cukrárske vrecko so širokou špičkou naplňte cestom. Na plech vyložený s papierom na pečenie nastriekajte venčeky s priemerom 7 cm ďalej od seba.
5. Krok
Dajte do rúry vyhriatej na 220 ° C. Zavrite rúru a znížte teplotu na 180 ° C. Nechajte piecť 25 minút.
6. Krok
Teraz pripravte krém. Do pudingového prášku pridajte žĺtky, zalejte 100 ml mlieka a rozmiešajte dohladka. Do 380 ml mlieka dajte cukor, rum, maslo a priveďte do varu. Potom vlejte pudingovú zmes a miešajte ešte 3 minúty.
7. Krok
Keď dovaríte puding, vlejte ho do misy a prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť.
8. Krok
Vyšľahajte šľahačku. Potom ešte šľahačom vyšľahajte krém dohladka. Opatrne ručne vmiešajte šľahačku do krému.
9. Krok
Čokoládu spoločne s trochou oleja rozohrejte vo vodnom kúpeli.
10. Krok
Bielu čokoládu "škrabkajte" škrabkou na zemiaky, vzniknú vám ozdobné hobliny. Čokoláda musí mať izbovú teplotu, nedávajte ju do chladničky.
11. Krok
Ostrým nožom, najlepšie chlebovým, rozkrojte venčeky na polovice. Vždy jednu polovicu ozdobte krémom naplneným v cukrárskom vrecku. Druhú polovicu namočte do čokolády, nechajte trochu odkvapkať a posypte čokoládovými hoblinami.
https://www.youtube.com/watch?v=vaBAkenZLWk
Tipy na pečenie:
- Aby sa papier na pečenie na plechu ani nepohol, namažte plech v každom rohu trochou cesta a papier na naň prilepte.
- Pod plech vložte mokrú handričku na umývanie riadu, plech bude krásne držať na mieste.
- Keby ste puding varili dlhšie, začne rednúť. Naopak pri nedovarení bude mať puding chuť surového škrobu.
- Puding sa po dovarení prikrýva potravinárskou fóliou preto, aby sa na ňom neurobila škrupina. Fólia musí byť priamo na povrchu pudingu.
- Ako urobiť, aby sa vám krém nezrazil? Pri varení krému pridajte rum do mlieka. Ak by ste rum pridali neskôr, nebude to mať želaný efekt.
Priemerné hodnotenie receptu
(2.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1179 videní