- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Francúzsky makový krémeš
Francúzsky makový krémeš
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- Medový plát:
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica medu
- 70 g masla
- 2 vajcia
- 1 lyžička sódy
- Makový plát:
- 150 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 3 lyžice horúcej vody
- 0,5 dcl oleja
- 150 g polohrubej múky
- 1/2 balíka prášku do pečiva
- 100 g celého maku
- Krém:
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 2 vanilkové cukre
- 2 vanilkové pudingy
- 3 žĺtka
- 6 dcl mlieka
Postup prípravy
1. Krok
Zmiešame si múku s práškovým cukrom a sódou .Pridáme mäkké maslo, tekutý med a vajcia..Vymiesime mäkké ľahko rozotierateľné cesto..
2. Krok
Vymiesené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a rozvaľkáme ich na dva plechy 22 x 32 cm..Plechy si vystelieme papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 10 minút.Potom oba pláty necháme na mriežke vychladnúť.
3. Krok
Mak si opražíme krátko na teflónovej panvici a potom ihneď zosypeme do misky.Oddelíme si žĺtka od bielkov.Bielka vyšľaháme s 50 g práškového cukru do snehu a žĺtka vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny.Primiešame k vyšľahaným žĺtkam olej a horúcu vodu a dobre prešľaháme.Potom primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a pridáme aj vychladnutý mak..Nakoniec zľahka primiešame bielkový sneh.
4. Krok
Cesto vylejeme na plech vyložený s papierom na pečenie a pečieme pri 170°C 20 - 25 minút.Potom nechajte 10 minút chladnúť na plechu a po uplynutí tejto doby preložte plát na mriežku nech úplne vychladne.
5. Krok
Kým plát chladnú, pripravíme si krém.Vaječné žĺtka si vyšľaháme s 100 g práškového cukru,pridáme trochu mlieka a vanilkové pudingy.Zvyšné mlieko dáme zovrieť a potom prilejeme zmes s pudingom a uvaríme krém.Ten necháme vychladnúť.
6. Krok
Vyšľaháme si maslo so zvyšným cukrom a s vanilkovými cukrami a primiešame aj vychladnutý puding.Vymiešame hladký krém.
7. Krok
Z prvého medového plátu dáme dole papier na pečenie a potrieme ho polovicou krému.Potom priložíme makový plát a natrieme druhou polovicou krému.Naň Posadíme druhý medový plát.Takto pripravený krémeš dáme na niekoľko hodín do chladničky aby medové pláty zmäkli.
8. Krok
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a nakrájame na rezy.
Priemerné hodnotenie receptu
(3 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
4927 videní