- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Gibanica
Gibanica
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- 12 listov štrúdľového cesta (môžete použiť aj lístkové len si ho natenko vyvaľkajte)
- 1 plnka:
- 300 g mletých orechov
- 4 lyžice cukru
- 2 dcl mlieka
- 2 plnka:
- 1 kg nastrúhaných jabĺk
- 1 škoricový cukor
- 3 plnka:
- 1 kg tvarohu
- 2 lyžice cukru alebo podľa chuti
- 1 vajce
- 4 plnka:
- 300 g mletého maku
- 2,5 dcl mlieka
- 4 lyžice cukru
- 100 g hrozienok
- ďalej potrebujeme:
- 50 g masla
- 1 lyžica masti
- 0,5 dcl oleja
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup prípravy
1. Krok
Zomelieme na jemno orechy premiešame ich s cukrom..Zohrejeme mlieko a prelejeme ním zmes orechov..premiešame a necháme postáť..
2. Krok
Ošúpeme jablká a zmiešame ich so škoricovým cukrom.
3. Krok
Dobre vymiešame tvaroh s cukrom a vajíčkom.
4. Krok
Dáme si variť mlieko a pridáme k nemu mak, cukor a hrozienka.Chvíľu povaríme a odstavíme..
5. Krok
Dáme si do hrnčeka roztopiť maslo, masť a olej..Budeme s touto zmesou tuku potierať každý plát cesta.
6. Krok
Plech si potrieme pripraveným tukom a na dno plechu položíme tri pláty štrúdľového cesta.Na cesto navrstvíme orechovú plnku..
7. Krok
Na orechovú plnku dáme dva listy cesta potrieme tukom, a dáme makovú plnku..Na makovú plnku dáme opäť dva pláty cesta a prišla na radu jablková plnka.Zas dva pláty cesta a tvarohová plnka.Nezabúdame vždy cesto potrieť tukom skôr ako dáme plnku..Nakoniec položíme posledné tri pláty cesta a aj vrch potrieme tukom.Ešte surový koláč nakrájame na kocky a zalejeme smotanou na šľahanie..
8. Krok
Koláčik vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme ho asi 1 hodinu..Pred podávaním necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom..
9. Krok
Ak budete používať lístkové cesto, nemusíte dávať po dva či tri pláty , stačí jeden hrubší medzi vrstvami..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2190 videní