- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Hamburgerové žemle
Hamburgerové žemle
- Kusov: 8
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 200 ml mlieka
- 2 lyžice cukru
- 20 g droždia
- 500 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 40 g oleja
- 1 lyžička soli
- 1 vajce
- 100 g bieleho jogurtu
- Na potretie:
- 1 vajce
- sézam
Postup prípravy
1. Krok
Z vlažného mlieka, cukru a drožidia urobíme kvások a necháme ho cca 10 minút naskočiť..
2. Krok
Do misy si preosejeme múku, pridáme k nej soľ, vajce, olej a jogurt..Nakoniec pridáme kvások a miesime kým nieje cesto hladké a pružné..5 minút.
3. Krok
Cesto vyberieme z misy, zmiesime ho do bochníka, misu naolejujme a vložíme cesto nazad , ktoré tiež zvrchu potrieme olejom...prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.
4. Krok
Po nakysnutú cesto rozdelíme na 8 častí a každú zmiesime do menšieho bochníka..
5. Krok
Bochníky ukladáme na plechy vyložený s papierom na pečenie a každý keden dlaňou sploštíme. na hrúbku cca 1,5 až 2 cm..
6. Krok
Žemle necháme na plechu kysnúť kým nenakysnú aspoň na 1,5 objemu.. kľudne aj 1 hodinu.Potom ich potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom.
7. Krok
Predhrejeme si rúru na 180°C a pečieme asi 20 minút, kým niesú žemle zlatisté.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1622 videní