Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Holandská omáčka

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Salsaolandese2.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Kusov: 1
  • Porcií: 2
  • Čas Prípravy: 1min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 1min

Príprava holandskej omáčky sa medzi kuchármi považuje za akúsi maturitu a domácich kuchárov svojou zložitosťou odrádza.

Pritom je základnou omáčkou, od ktorej sa použitím iných ingrediencií môžete odpichnúť.

Napríklad pridaním šťavy z červených pomarančov vytvoríte Maltézsku omáčku,

najemno nasekaná šalotka a estragón z nej zase urobia omáčku béarnsku.

Princíp je nasledovný:

žĺtky sa začnú šľahať v mixéri za studena spolu s trochou vody a citrónovej šťavy.

Rozpustené maslo sa potom za chodu postupne prilieva a rovno zašľaháva.

Teplo z rozpusteného masla stačí tak akurát, aby omáčka pekne nabehla a získala tú správnu konzistenciu.

Holandskú omáčku tak úplne ľahko pripravíte s pomocou tyčového alebo aj stolného mixéra.

Odpadáva príprava vodného kúpeľa, ručné šľahanie aj stres zo zdrcnutej omáčky.

 

Niekoľko dôležitých tipov

1. Konzistencia omáčky je daná primárne pomerom masla k žĺtkom a tekutine.

Funguje to vlastne úplne rovnako ako u majonézy.

Čím viac masla do žĺtkov zašľaháme, tým bude omáčka tuhšia.

Čím studenšie maslo budete zašľahávať, tým bude holandská omáčka tiež tuhšia.

Pomer v recepte dáva krémovú a stále ešte tekutú omáčku.

Ak je omáčka na vás moc riedka, pridajte maslo alebo začnite len s jedným žĺtkom.

Ak je naopak moc tuhá, pridajte trochu vody (alebo citrónovej šťavy).

 

2. Udržiavanie omáčky odporúčam len odvážnym.

Je totiž potrebné držať ju v teplotnom rozmedzí od 50 do 63 ° C,

inak sa zdrcne (okrem toho jej povrch i rýchlo osychá).

Teplota pre držanie omáčky sa navyše nebezpečne kryje s teplotnou zónou pre množenie baktérií.

Vždy je teda lepšie robiť omáčku na minútku a ihneď spotrebovať.

Pokiaľ ju potrebujete vopred, zašľahajte spolu so žĺtkami lyžičku škrobu, ktorý ju stabilizuje.

 

3. Je potrebné roztopené maslo? Nie je.

Omáčka s rozpusteným maslom je o niečo hladšia a lesklejšia,

ale pre bežné domáce použitie sa s tým netrápte a použite obyčajné maslo.

Ale príprava rozpusteného masla nie je nijako zložitá.

 

4. U surových vajec hrozí salmonela.

Dávajte si preto vždy pozor a k omáčke pristupujte, ako keď obsahuje tepelne neupravené vajcia.

Nepodávajte deťom, tehotným a ľuďom s oslabenou imunitou.

Ak chcete mať istotu, použite pasterizované žĺtky.

 

 

reklama:

Suroviny

  • 125 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica vody
  • soľ a korenie
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Maslo dajte do hrnca a nechajte ho rozpustiť. Teplota by mala byť okolo 100 ° C.

2. Krok

Do nádoby k tyčovému mixéru dajte citrónovú šťavu, vodu, žĺtky a trochu soli a korenia. Na dno nádoby dajte hlavicu mixéra, zapnite a krátko žĺtky rozmixujte. Potom tenkým pramienkom postupne zašľahajte všetko rozpustené maslo. S hlavicou prejdite niekoľkokrát hore a dole, ale zbytočne dlho omáčku Nešľahajte, nie je to potrebné. Zmenu konzistencie spoznáte ľahko podľa farby a konzistencie - omáčka zbledne a zhustne.

3. Krok

Pripravenú omáčku ochutnajte a upravte. väčšinou dávam o veľa viac citrónovej šťavy a zvyčajne aj dosoľujem. Inak však na nič nečakajte a ihneď omáčku podávajte.

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(5 / 5)

1 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

8384 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.