- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Hovädzie guľky v exotickej karí omáčke z paradajok
Hovädzie guľky v exotickej karí omáčke z paradajok

- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 25min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 0min
Mäsové guľky sú jedlo, ktoré sa nikdy neomrzí – dajú sa pripraviť na tisíc spôsobov, od klasiky až po netradičné kombinácie. Tentokrát ich posunieme do indických vôní a chutí a obalíme ich do bohatej omáčky s kokosovým mliekom a koreninami.
Suroviny
- Guľky:
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
- hrsť nasekaného čerstvého koriandra
- 1/2 lyžičky mletého čili
- 2 lyžičky korenia garam masala
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- Omáčka:
- 2 lyžice prepusteného masla ghí
- 3 lyžičky celých rascových semienok
- 1 lyžica horčičných semien
- 10 karí listov (sušených alebo čerstvých)
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
- hrsť nasekaného koriandra
- 3 strúčiky cesnaku, roztlačené
- 1/2 lyžičky čili
- 1 lyžička kurkumy
- 2 lyžičky garam masala
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 100 ml vody
- 150 ml kokosového mlieka
Postup prípravy
1. Krok
Mleté hovädzie spojte s nasekaným koriandrom, čili, korením garam masala a cesnakom. Z hmoty vytvarujte menšie guľôčky, ktoré nechajte chvíľu stuhnúť v chlade.
2. Krok
Na panvici rozohrejte ghí. Vsypte rascu a horčičné semienka a krátko opečte. Keď začnú „skákať“ a praskať, prihoďte karí listy a nechajte ich uvoľniť arómu.
3. Krok
Pridajte nasekanú cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Do panvice potom vložte zázvor, cesnak, koriander a čili a krátko orestujte, aby sa rozvoňali. Nakoniec prisypte kurkumu s garam masalou a ešte minútu nechajte prehriať – tým sa chute krásne otvoria.
4. Krok
Prilejte paradajky aj s nálevom, trochu vody a priveďte omáčku k varu. Do tejto zmesi vložte mäsové guľky, prikryte pokrievkou a nechajte ich dusiť približne 7 minút. Potom vlejte kokosové mlieko a pokračujte vo varení ďalších 5 minút, kým mäso nezmäkne a omáčka sa nezjemní.
5. Krok
Hotové guľky posypte čerstvým koriandrom. Najlepšie chutia s ryžou guľatou Mánya basmati, teplým naanom alebo pita chlebom.
Tento recept je ideálny pre všetkých, ktorí chcú oživiť tradičné jedlá orientálnym nádychom. Bohaté korenie spolu s kokosovým mliekom vytvára harmonickú kombináciu jemne pikantných a sladkastých tónov.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7 videní