- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Hovädzie ragú na červenom víne: Lahodné a intenzívne chute z hovädzieho chvosta
Hovädzie ragú na červenom víne: Lahodné a intenzívne chute z hovädzieho chvosta

- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Niektoré časti hovädzieho mäsa v sebe ukrývajú neobyčajnú hĺbku chuti, ktorú dokážete naplno využiť správnou prípravou. Hovädzí chvost patrí medzi takéto poklady – keď sa pomaly dusí, výsledkom je bohato ochutené, šťavnaté a lahodné ragú. K tomu sa skvele hodí suché červené víno, ktoré omáčke dodá noblesu.
Suroviny
- 800 g hovädzieho chvosta
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 cibuľa
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 vetvička tymiánu
- 2 lyžičky divinového korenia
- 250 ml suchého červeného vína
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 5 šampiňónov
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice brusnicového džemu
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
Postup prípravy
1. Krok
Mäso umyte, osoľte, okoreňte a nechajte chvíľu odpočívať. V tlakovom hrnci rozohrejte masť a mäso sprudka opečte z oboch strán. Keď dostane peknú hnedastú farbu, vyberte ho a odložte bokom.
2. Krok
Do výpeku pridajte nasekanú cibuľu a strúčiky cesnaku v celku. Nechajte zľahka orestovať a pripojte na menšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu. Restujte, kým sa zelenina nezačne sfarbovať dozlata.
3. Krok
Opečené hovädzie kusy vložte späť do hrnca a premiešajte s restovanou zeleninou. Pridajte bylinky, divinové korenie a trocha soli. Zalejte červeným vínom a vývarom. Hrniec uzavrite a varte pod tlakom asi 90 minút, pokiaľ nebude mäso dokonale mäkké.
4. Krok
Keď je mäso hotové, vyberte ho a vývar spolu so zeleninou rozmixujte alebo prepasírujte. Omáčku vyladí brusnicový džem a studené maslo, ktoré jej dodá hodvábnu konzistenciu.
5. Krok
Na panvici rozpustite maslo, pridajte nakrájané šampiňóny a orestujte ich do zlatistej farby. Dochuťte soľou a podávajte spolu s ragú. Ako prílohu odporúčame nadýchanú zemiakovú kašu.
Tento recept vám prinesie gurmánsky zážitok priamo z domácej kuchyne. Hovädzie ragú plné chuti sa skvelo hodí na výnimočné obedy aj sviatočné večere.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
16 videní