- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- hovězí maso
- Hovädzie ragú s cícerom a zemiakovými šúľancami
Hovädzie ragú s cícerom a zemiakovými šúľancami
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Dusené hovädzie:
- 500 g hovädzieho mäsa (stehno, nožina , lopatka)
- 400 g cíceru z konzervy
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti + červená mletá paprika
- 1 lyžička štipľavej pasty
- 1 lyžička oregano
- 0,5 lyžičky bazalky
- 1 lyžica masti
- Zemiakové šúlance:
- 700 g zemiakov
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 200 g hrubej múky + ak ešte zemiaky zoberú
Postup prípravy
1. Krok
Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky. Ošúpte mrkvu a potom ju nakrájajte na kolieska. Cícer prelejeme do sitka a dôkladne scedíme. V hrnci rozohrejeme tuk , pridáme nakrájanú cibuľu a dusíme dosklovita, potom pridáme nasekaný cesnak. Po chvíli pridáme na kocky nakrájané mäso, potom osolíme, okoreníme, pridáme pretlak a štipľavú pastu k, potom dusíme, kým mäso nezbelie.
2. Krok
Potom zalejeme takým množstvom vody, aby bolo mäso zakryté, následne mäso uvaríme do polomäkka. Keď je mäso uvarené do polomäkka, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a varíme, kým mäso nie je mäkké a šťava sa nezredukuje Pridajte dôkladne scedený cícer, potom ešte pár minút povarte, aby sa chute dobre prepojili. (medzitým, ak treba, dochutíme)
3. Krok
Pri podávaní sa cícerový guláš podáva so zemiakovými šúľancami. Namiesto šúľancov podľa chuti napr. môžeme podávať aj s krajcom čerstvého chleba.
4. Krok
Zemiakové šúľance: Zemiaky v šupe uvaríme v jemne osolenej vode do mäkka, potom scedíme, pretlačíme cez lis na zemiaky a necháme vychladnúť. (dôkladne rozdrviť vidličkou), alebo nastrúhať na jemnom strúhadle.. Keď zemiaky vychladnú, pridáme cca. 20 dkg hrubej múky, soľ a celé vajce, potom začneme miesiť. Počas miesenia pridávame po troškách dostatok múky, aby sme získali ľahko tvarovateľné cesto. (ani príliš mäkké, ani príliš tvrdé) Potom na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta, potom nakrájame na 1,5 cm plátky. tie šúľame do tvaru šúľancov. (medzitým pridáme múku, aby sa nezlepili)
5. Krok
Potom šúľance vložíme do vriacej, jemne osolenej vody, počkáme, kým nevystúpia na hladinu a ešte pár minút povaríme, potom ich vyberieme a prepláchneme v studenej vode. V hrnci zohrejte 2 lyžice oleja, potom pridajte dobre odkvapkané rezance. Posypte soľou podľa chuti, dôkladne premiešajte a udržiavajte v teple až do podávania.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
359 videní