- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Hrachová polievka bez mäsa
Hrachová polievka bez mäsa
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 1:30 hod
- Hotové Za: 1:50 hod
Suroviny
- 0,5 l vody
- 1 lyžica oleja
- 1 bobkový list
- tymián
- mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
- 300 g hrachu sušeného
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového vývaru
Postup prípravy
1. Krok
Hrach na túto polievku nemusí byť vopred namočený, ale ak chcete mať rýchlejšie navarené, môžete ho namočiť 8 hodín pred varením. Potom hrach opláchnite v niekoľkých vodách, kým nebude voda priehľadná .
2. Krok
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky.. Mrkvu očistíme a nakrájajte akýmkoľvek spôsobom. Môžete urobiť kocky, prúžky, alebo ju môžete nastrúhať na hrubom strúhadle ako ja.
3. Krok
V hrnci v ktorom sa bude polievka variť najskôr na troche oleja osmažíme do sklovita cibuľu.. potom pridáme mrkvu a spolu orestujeme kým mrkva nepustí farbu.. pridáme koreniny a bobkový list.. Ešte chvíľu osmažíme a potom pridáme hrášok a zalejeme vývarom alebo vodou..
4. Krok
Polievku privedieme do varu a odstránime penu – pri varení hrášku je jej na začiatku veľa. n malom ohni varíme bez pokrievky , kým hrášok nezmäkne. Suchý hrášok sa varí asi hodinu.
5. Krok
Hustotu a konzistenciu polievky upravte podľa svojich predstáv.. Ak sa vám zdá príliš hustá, zalejte trochou vriacej vody, príliš tekutá – ďalej varte. Moja polievka po 40 minútach veľmi zhustla, ale hrášok ešte nebol úplne rozvarený. Priliala som vriacu vodu a dusila som ešte asi pol hodiny.
6. Krok
V dôsledku toho bola polievka ako pyré, veľmi voňavá, s bohatou korenistou chuťou. Podávame ju horúcu, veľmi dobre sa k nej hodia krutóny.
Priemerné hodnotenie receptu
(1 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1005 videní