- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Huspenina
Huspenina
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Huspenina sa u nás kedysi varievala len v zime po zabíjačke, keď sme mali domáce údené mäso. Pamätám sa, ako moja babka vždy postavila velikánsky hrniec plný koží a mäsa na sporák, v ktorom sa kúrilo drevom a celý deň pomaličky varila. Teraz varím huspeninu už len z kúpených surovín, preto som si tento rodinný recept upravila podľa svojich predstáv, ale vy si huspeninu pokojne môžete variť aj tým pomalým starodávnym spôsobom …
Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!
Originál recept TU
Suroviny
- cca 700g surové bravčové kože, paprčky alebo koleno,
- cca 700g údené paprčky, kože, koleno (môže byť aj kus údeného mäsa),
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 10 ks celé čierne korenie
Postup prípravy
1. Krok
Všetko dobre poumývam, ak sa dá, nakrájam na menšie kusy, keď nie nechám vcelku a dám do hrnca, pridám celú cibuľu, cesnak tiež celé strúčky a korenie. Zalejem vodou len tak, aby mäso bolo ponorené. Vody nedávajte zbytočne veľa (na toto množstvo surovín som dala asi tak približne necelé 2 litre vody) Nesolím, údenina zvykne byť dosť slaná. Ja varím v tlakovom hrnci minimálne 1 hodinu, vypnem a nechám ešte aspoň 2 hodiny v zatvorenom a natlakovanom hrnci dovariť (mám hrniec v ktorom sa jedlo ďalej varí aj po odstavení). Pred tým než zatvorím a natlakujem hrniec zoberiem penu, tak ako na každom mäsovom vývare (ďalšie informácie o varení v tlakových hrncoch nájdete TU). Ak budete variť klasicky tak aspoň 3 - 4 hod (môžete aj viac!) pomalým varom ako mäsovú polievku. Keď je huspenina uvarená tak ju precedím, cibuľu a cesnak vyhodím, oberiem mäso (ak tam nejaké je), dám do tanierov a zalejem vývarom. Môžete dať aj nakrájané kože, ak máte radi. Po vychladnutí dám do chladničky stuhnúť.
Priemerné hodnotenie receptu
(3.3 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
4322 videní