- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- bábovky
- Jablková bábovka
Jablková bábovka
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- 330 g polohrubej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 2 lyžičky mletej škorice
- štipka muškátového orieška
- štipka mletého zázvoru
- 85 g masla
- 142 g hnedého cukru
- 132 g cukru kryštálového
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 110 g oleja
- 130 g jablkového pyré
- 56 g bieleho jogurtu
- Na potretie :
- 2 lyžice masla
- 1 1/2 lyžice jablkového džúsu
- 50 g kryštálového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
Postup prípravy
1. Krok
Predhrejte rúru na 180 °C .. Vymastite bábovkovú formu tak, že ju potriete 1 polievkovou lyžicou zmäknutého masla a potom ju vysypete kryštálovým cukrom.
2. Krok
V strednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, všetko korenie, muškátový oriešok a zázvor. Odložte bokom. V miske stojanového mixéra s lopatkovým nástavcom šľaháme maslo, tmavohnedý cukor a kryštálový cukor 2-3 minúty.
3. Krok
Pridajte vajcia a vanilku a miešajte na vysokej rýchlosti, kým sa všetko dobre nespojí. Zoškrabte misku a potom striedavo pridávajte suché a mokré ingrediencie (koncentrát jablčného muštu, olej, jablkový pretlak a jogurt), kým sa všetko úplne nespojí.
4. Krok
Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte asi 35-42 minút, alebo kým špáradlo nevyjde čisté. Nechajte vychladnúť vo forme maximálne 10 minút, potom ihneď nožom jemne uvoľnite boky a vyklopte na chladiacu mriežku.
5. Krok
V malej miske rozpustite maslo a potom vmiešajte koncentrát jablčného džúsu .. V samostatnej miske zmiešajte cukor a škoricu. Kým je koláč ešte teplý, potrieme celý koláč zmesou masla a jablčného muštu. hneď posypte škoricovým cukrom celý koláč. Koláč podávajte teplý s horúcou šálkou jablčného muštu alebo kávy!
- Drážkovanú formu hojne vymastíme. Aby sa koláč neprilepil na formu, hojne ho namažte zmäknutým maslom a potom posypte malým množstvom kryštálového cukru.
- Po 10 minútach koláč vyklopíme. Nenechávajte bábovku chladnúť vo forme dlhšie ako 10 minút, inak sa môže prilepiť na formu!
- Urobte bábovku vopred. Tento koláč zostane vlhký niekoľko dní, takže ak ju pripravujete na stretnutie, môžete ju upiecť deň pred podávaním.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
489 videní