- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jablkové pité od babičky
Jablkové pité od babičky
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Suroviny
- Plnka:
- 2 kg kyslejších jabĺk
- 200 g cukru
- 1 lyžička škorice
- kôra z jedného citróna
- 60 g mletých orechov
- Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla (alebo 100 g masla 100 g masti bravčovej)
- 125 g práškového cukru
- 2 vanilkové cukre
- 2 vajcia + 2 žĺtky
- 2 lyžice kyslej smotany
- citrónová kôra
- štipka soli
- na potretie :
- 1 žĺtok
Postup prípravy
1. Krok
Cesto je potrebné zamiesiť rýchle..Ak budete miesiť kuchynským robotom, všetky ingrediencie dajte naraz do nádoby (maslo nakrájané na kocky),a múky najskôr len polovicu, premiešajte a potom pridajte ostatnú múku ..Vymieste hladké cesto.Ak budete miesiť rukou , zmieste najskôr maslo s múkou a potom pridajte ostatné suroviny..Nemieste dlho aby sa maslo nestápalo..
2. Krok
Cesto potom rozdelíme na dve časti..Jedna časť môže byť o trochu väčšia tú použijeme na dno plechu.Ale predtým cestá zabalíme do fólie a dáme do chladničky trochu zatuhnúť.
3. Krok
pripravíme si plnku..jablká umyjeme a nastrúhame..Môžete nastrúhať aj so šupou ak vám nevadí ak áno pretým jablká ošúpte a potom postrúhajte.
4. Krok
Orechy najskôr osmažíme na suchej panvici, necháme ich vychladnúť a potom nastrúhame ..môžete ich aj nasekať..
5. Krok
Plech si vyložíme s papierom na pečenie 30 x 40 a prvú väčšie časť cesta si vyvaľkáme na veľkosť plechu..Potom cesto za pomoci valčeka premiestnime na plech.Zrežeme konce ak pretŕčajú a cesto pridáme k druhej polovici ktorú použijeme na prikrytie koláčika.Časť cesta ktorá je už na plechu popritláčame vidličkou.
6. Krok
Na cesto dáme mleté orechy, posypeme škoricou a nastrúhame trochu citrónovej kôry..Jablká ktoré sme nastrúhali vyžmýkame, a zakryjeme nimi orechovú vrstvu.Podľa kyslosti jabĺk posypeme ich cukrom..od 100 g do 200 g cukru..Posypeme znovu škoricou, a jablká popritláčame vidličkou..
7. Krok
Rozvaľkáme si druhú časť cesta a prikryjeme ňou jablkovú vrstvu..Vrchnú vrstvu cesta pritlačíme vidličkou k jablkovej vrstve, alebo môžete použiť aj tĺčik na mäso a popritĺáčať s kovovou časťou..Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom.
8. Krok
Koláčik pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C 50 minút.Potom ho necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom a nakrájame na porcie.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
16501 videní