- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- sterilizujeme
- Jablkové pyré
Jablkové pyré
- Kusov: 4
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 30min
Suroviny
- 1 kg jabĺk
- 100 ml vody
- 1 vanilkový struk
- 2 lyžice cukru
- 2 škoricové tyčinky
- šťava z polovice citróna
Postup prípravy
1. Krok
Jablká umyjeme, ošúpeme, rozštvrtíme a zbavíme jadrovníkov. V hrnci priveďte do varu vodu s vanilkovým strukom (dreň a struk), cukrom a škoricovými tyčinkami. Jablká nakrájajte na malé kúsky, pokvapkajte citrónom, pridajte do vriacej vody a varte na miernom ohni 15 až 20 minút, potom vyberte vanilkový lusk a škoricové tyčinky. Potom jablká rozmixujte tyčovým mixérom a podávajte ako teplú alebo studenú jablkovú omáčku.
Množstvo cukru môžete veľmi dobre znížiť – ak chcete, môžete cukor aj úplne vynechať.
Do jablkového pretlaku sa hodia najmä jablká s množstvom kyselín ako Boskoop, Braeburn alebo Cox Orange, ale vhodné sú aj iné aromatické jablká.
Trvanlivosť jablkového pyré
Jablkové pyré sa dá aj konzervovať: Vriacu horúcu omáčku nalejte do čistých pohárov so skrutkovacím uzáverom a potom ich vzduchotesne uzavrite.
Kedysi bolo zvykom položiť zavárací pohár hore dnom a nechať vychladnúť, nie je to však bezpodmienečne nutné, pretože zaváracie poháre sa vopred sterilizujú a vždy sa používajú nové vrchnáky. Poháre umiestnite do špajze.
Jablková omáčka vydrží 3 až 4 mesiace. Ak dobre uzavreté zaváracie poháre vyvaríte v horúcej vode s teplotou 90 °C ďalších 30 minút, možno ho uchovávať až rok. Ak počas varenia pridáte trochu citrónovej šťavy, jablkové pyré sa nesfarbí.
Priemerné hodnotenie receptu
(3.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1642 videní