- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Jablkový koláč s vanilkovým krémom
Jablkový koláč s vanilkovým krémom
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 1:15 hod
Suroviny
- Jablková vrstva:
- 1 kg očistených jabĺk
- 50 g cukru (alebo podľa chuti)
- 50 g masla
- 1 lyžička škorice
- Piškóta:
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 lyžice mlieka
- Vanilkový krém:
- 350 ml mlieka
- 3 vajcia
- 70 g cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica škrobu
- 1 vanilkový cukor
- Na ozdobu:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica práškového cukru
- nasekané orechy
Postup prípravy
1. Krok
Pripravíme si jablkovú vrstve..Ošúpané jablká nakrájame na drobné plátky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle, dáme ich do kastróla spolu s cukrom a maslom a na malom plameni varíme asi 15 minút kým sa šťava nevydusí..Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
2. Krok
Vyhrejeme si rúru na 180°C..Na plech 20 x 30 si dáme papier na pečenie.
3. Krok
v jednej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a so štipkou soli.V inej miske si vyšľaháme maslo s cukrom a s vanilkovým cukrom do peny.Potom vmiešame jedno po druhom vajcia a za každým poriadne premiešame aby sa spojili.Potom pridáme múku a nakoniec trochu mlieka.
4. Krok
Na plech si najskôr dáme jablkovú vrstvu a zarovnáme ju.Tú zalejeme pripraveným cestom a to tiež zarovnáme aby nám dobre cesto prekrylo jablká.Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 35 minút.Skúsime špáradlom či je cesto prepečené, a vyberieme z rúry a a preklopíme najlepšie na tácku a necháme mierne vychladnúť..Potom opatrne stiahneme papier na pečenie.Tak necháme vychladnúť úplne.
5. Krok
V mlieku rozmiešame vajcia a cukor aj vanilkový cukor., pridáme múku a škrob a dáme na malý plameň variť za stáleho miešania..Uvaríme puding.Puding vylejeme na jablkovú vrstvu a zarovnáme.Takto necháme úplne vychladnúť..chvíľu na izbovú teplotu a potom dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky..
6. Krok
Nakoniec rozotrieme na krém vyšľahanú šľahačku s práškovým cukrom a dozdobíme nasekanými orechmi podľa vašej chuti.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.2 / 5)
5 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
20105 videní