- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jablkový perník – starý recept
Jablkový perník – starý recept
- Kusov: 1
- Porcií: 24
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 45min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 4 šálky polohrubej múky
- 2 šálky kryštalového cukru
- 1 šálka hrozienok
- 1 lyžička škorice
- štipka soli
- 2 veľké jablká
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do perníka
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka oleja
Postup prípravy
1. Krok
Takže ideme na to..Najskôr si ošúpeme jablká a nastrúhame na hrubom strúhadle..môžete ich aj nakrájať na menšie kocky..jablká vložíme do hrnca a zalejeme ich 1 litrom vody..privedieme k varu.Povaríme 10 minút potom ocedíme..Šťavu si odložíme..
2. Krok
Hrozienka ktoré sme si predtým namočili posekáme na menšie , a to isté urobíme aj s orechmi..Do hrnca si dáme 1 šálku oleja, pridáme cukor a štipku soli, a miešame kým sa cukor celkom nerozpustí...
3. Krok
pridáme hrozienka a orechy potom scedené jablká a varíme 2 - 3 minútky..Potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť..
4. Krok
v miske si zmiešame múku s kypriacim práškom do perníka, pridáme aj škoricu a vanilkový cukor,prilejeme olejovú zmes a vymiešame cesto..
5. Krok
Cesto vylejeme na plech s a papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej úre pri 180 °C cca 45 minút...Ak by vám cesto zvrchu horelo tak ho prikryte alobalom...
6. Krok
Vrch potom môžete preliať polevou z jablkového vývaru s medom..urobíte si ho tak, že jablkovú šťavu ktorá vám zostala , si dajte zovrieť a pridajte k nej 1 polievkovú lyžicu medu..vyredukujte a prelejte sirupom ktorý vznikol perník..je dobré ho napichať vidličkou aby šťava presiakla ..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
4265 videní