- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jahodové buchty
Jahodové buchty

- Kusov: 7
- Porcií: 7
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- Cesto :
- 1 vajce
- 50 g cukru
- 0,5 lyžičky soli
- 150 ml mlieka
- 1 lyžička sušeného droždia
- 330 g hladkej múky
- 40 g masla
- Plnka :
- 230 g jahôd
- 25 g masla
- 2 lyžice cukru
- 100 g horkej čokolády
Postup prípravy
1. Krok
Odmerajte si ingrediencie na cesto. Maslo si vopred roztopte, nemalo by byť horúce. Mlieko mierne zohrejte. V malej miske zmiešajte droždie, 1 čajovú lyžičku. cukor a asi polovicu teplého mlieka. Premiešajte a nechajte zmes pôsobiť 10 minút. Ak kvasnicová hmota narástla a na povrchu sa objavila hustá pena, znamená to, že kvasinky sú aktívne a pripravené na prácu. Ak sa tak nestane, musíte si vziať iné kvasnice.
2. Krok
Vo veľkej mise vyšľahajte vajce s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom do hladka. Namiesto vanilkového cukru môžete použiť vanilín. Prilejte zvyšnú teplú zmes mlieka a droždia a premiešajte. Prilejte rozpustené, nie horúce maslo a zľahka premiešajte.
3. Krok
Preosejte väčšinu múky a lyžicou vymiešajte cesto. Je dôležité preosiať múku, aby sa nasýtila kyslíkom. Potom budú pečené Buchty vzdušné a počas pečenia dobre nakysnú. Nepridávajte všetku múku naraz, pretože ju možno budete potrebovať menej (alebo viac). Príliš veľa múky spôsobí, že cesto bude tuhé a ťažké. A nedostatok múky sa dá ľahko pridať počas procesu miesenia.
4. Krok
Zvyšnú múku preosejte po častiach a po každom pridaní cesto premieste. Sledujte konzistenciu cesta. Vypracujeme homogénne, mäkké cesto, ktoré sa sotva lepí na ruky. Vložte ho do misky vymastenej trochou rastlinného oleja. Cesto prikryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť.
5. Krok
Pripravte si plnku. Môžete použiť akúkoľvek horkú čokoládu, ktorej chuť vám najviac chutí. Maslo vopred vyberte z chladničky; malo by to dobre zmäknúť. Jahody nakrájajte na malé kocky. Čokoládu nahrubo nasekajte.
6. Krok
Cesto sa zväčšilo na objeme 2-2,5-krát za približne 1 hodinu 20 minút. Cesto posypte cukrom. Ak máte radšej sladšiu plnku, môžete zvýšiť množstvo cukru. Na cesto poukladajte nasekanú čokoládu a jahody.
7. Krok
Cesto zrolujte do rolády. Rolku nakrájajte na rovnaké časti s veľkosťou 3,5-4 cm. Rozrezala som ho na 7 častí.
8. Krok
Dno plechu na pečenie vysteľte papierom na pečenie a boky vymastite rastlinným olejom. Priemer mojej formy je 22 cm. Pritlačte spodok každého kúska cesta, aby plnka zostala vo vnútri. Roládky poukladajte do plechu reznou stranou nahor do kruhu a do stredu. Prikryte pekáč a nechajte žemle kysnúť asi 20 minút. Predhrejte rúru na 180 °C.
9. Krok
Buchty pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 35-40 minút dozlatista. Vyberte si čas a režim varenia na základe prevádzkových vlastností vašej rúry. Hotové necháme mierne vychladnúť, rozoberieme a posypeme práškovým cukrom .
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
10 videní