- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jahodový chlebík s kefírom
Jahodový chlebík s kefírom

- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 300 g jahôd
- 150 g kefíru
- 300 g polohrubej múky
- 70 g krupice
- 150 g hnedého cukru
- 1 vanilkový cukor
- 125 g + 50 g masla
- 2 vajcia + 1 bielok
- 2 lyžičky limetkovej kôry
- 0,5 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- maslo a múka na vymazanie formy
Postup prípravy
1. Krok
Predhrejte rúru na 180 °C. Jahody umyte, nakrájajte na hrubé plátky a opečte na 50 g masla na silnom plameni 2 minúty. Preložte na tanier a nechajte vychladnúť.
2. Krok
Pripravte cesto na koláč. 125 g mäkkého masla vyšľahajte s hnedým a vanilkovým cukrom do peny. Bez prerušenia šľahania pridávajte vajcia jedno po druhom a potom bielok .
3. Krok
Zmiešajte kefír s limetkovou kôrou a sódou. Preosejte múku so soľou, pridajte krupicu a premiešajte. Do maslového a vaječného základu striedavo pridávajte múku a kefír a vypracujte cesto.
4. Krok
Hlbokú obdĺžnikovú formu na pečenie chlebíka vymastite maslom, vysypte múkou, vložte do nej cesto, navrch poukladajte jahody a jemne ich vtlačte. Pečte v strede rúry 50-60 minút. Hotový koláč nechajte 15 minút vychladnúť vo forme na mriežke. Potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
Text citácie
UŽITOČNÝ TIP
Na prípravu jahodového chlebíka je lepšie zvoliť kefír s obsahom tuku najmenej 3,2 %. Vynikajúcou voľbou by bol termostatický produkt, ktorý má hustejšiu textúru.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5 videní