- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- „Jahodový oblak“
„Jahodový oblak“
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 250 g masla
- 60 g práškového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 žĺtky
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Pusinková vrstva:
- 4 bielky
- 180 g práškového cukru
- ďalej :
- 300 g jahody
- 1 lyžička škrobu
Postup prípravy
1. Krok
Do misky dáme mäkké maslo. Pridajte cukor. Môžete pridať citrónovú kôru. A pridajte lyžicu vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru pre chuť. Dobre rozotrite silikónovou stierkou alebo lyžicou. Pridajte vaječné žĺtky a opäť dobre premiešajte.. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne pridávame.. Vymiesime jemné krehké cesto.. Cesto sa vám bude mierne lepiť na ruky.
2. Krok
Zapekaciu misu (ja mám formu 23x23 cm) vyložíme papierom na pečenie .. Cesto rozotrieme a rovnomerne rozložíme na dno formy. Hrúbka cesta bude približne 1 cm. Krehký koláč pečieme v rúre predhriatej na 180ºC do svetlohneda asi 20 minút.
3. Krok
Kým sa koláč pečie, pripravíme si jahody. Opláchnite ich studenou vodou a odtrhnite chvosty. Jahody dobre osušte papierovými utierkami. Ak chcete, môžete jahody poprášiť trochou škrobu.
4. Krok
Vyšľaháme bielka. V čistej a suchej miske, bez stôp tuku, vyšľaháme bielka. Šľaháme na strednej rýchlosti mixéra, kým nebudú nadýchané. Postupne pridávame cukor a ďalej šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
5. Krok
Koláč vyberieme z rúry , rozložíme bielkový sneh rovnomerne po celom koláči. Môžete urobiť krásne vlny. Na bielká rozložíme jahody. Koláč vrátime do rúry predhriatej na 180 °C. A pečieme 15-20 minút, kým pusinky nie sú svetlozlaté.
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1010 videní