- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Jednoduchý kysnutý koláč s chrumkavou posýpkou
Jednoduchý kysnutý koláč s chrumkavou posýpkou

- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Kysnuté koláče patria medzi tradičné domáce sladkosti, ktoré si mnohí pamätáme z detstva. Tento recept je ideálny na víkendové pečenie – je jednoduchý, nenáročný na suroviny a výsledkom je nadýchané cesto, doplnené o šťavnaté ovocie a chrumkavú posýpku. Ak máte domácu pekáreň, príprava cesta bude ešte jednoduchšia.
Suroviny
- Na cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 160 ml vlažného mlieka
- 60 g rozpusteného masla
- 40 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- obľúbené ovocie (čerstvé alebo mrazené)
- 1 balíček vanilkového cukru
- Na posýpku:
- 60 g polohrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 50 g mäkkého masla
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup prípravy
1. Krok
V malej miske zmiešame trošku múky, cukru a vlažného mlieka, do tejto zmesi rozdrobíme droždie a necháme ho niekoľko minút aktivovať, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky.
2. Krok
Do väčšej misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme cukor, štipku soli, rozpustené maslo, vajce a žĺtok. Pridáme nakysnutý kvások a všetko dôkladne premiešame. Cesto by malo byť mäkké a elastické. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
3. Krok
Medzitým si pripravíme posýpku – v miske zmiešame múku, cukor a vanilkový cukor. Pridáme zmäknuté maslo a rukami vypracujeme drobivú zmes.
4. Krok
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrch rovnomerne rozložíme ovocie, ktoré môžeme predtým premiešať s vanilkovým cukrom. Nakoniec posypeme pripravenou posýpkou.
5. Krok
Rúru predhrejeme na 180 °C a koláč pečieme 25 až 30 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý. Po upečení ho necháme vychladnúť a môžeme podávať.
- Ovocie podľa chuti – v lete výborne chutia jahody, čerešne či marhule, v zime siahnite po mrazených malinách alebo slivkách.
- Voňavejšia verzia – do cesta môžete pridať nastrúhanú citrónovú kôru alebo štipku škorice.
- Ešte chrumkavejšia posýpka – ak máte radi výraznejšiu textúru, skúste do posýpky pridať lyžicu jemne nasekaných orechov.
Tento tradičný koláč je skvelou voľbou ku káve alebo na rodinné posedenia. Pripravte si ho podľa vlastnej chuti a vychutnajte si jeho lahodnú, domácu chuť. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
17 videní