Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jednoduchý kysnutý koláč s chrumkavou posýpkou

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Jednoduchý kysnutý koláč s chrumkavou posýpkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jednoduchý kysnutý koláč s chrumkavou posýpkou Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Kysnuté koláče patria medzi tradičné domáce sladkosti, ktoré si mnohí pamätáme z detstva. Tento recept je ideálny na víkendové pečenie – je jednoduchý, nenáročný na suroviny a výsledkom je nadýchané cesto, doplnené o šťavnaté ovocie a chrumkavú posýpku. Ak máte domácu pekáreň, príprava cesta bude ešte jednoduchšia.

reklama:

Suroviny

  • Na cesto:
  • 400 g polohrubej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 160 ml vlažného mlieka
  • 60 g rozpusteného masla
  • 40 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • obľúbené ovocie (čerstvé alebo mrazené)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Na posýpku:
  • 60 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g mäkkého masla
  • 1 balíček vanilkového cukru
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

V malej miske zmiešame trošku múky, cukru a vlažného mlieka, do tejto zmesi rozdrobíme droždie a necháme ho niekoľko minút aktivovať, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky.

2. Krok

Do väčšej misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme cukor, štipku soli, rozpustené maslo, vajce a žĺtok. Pridáme nakysnutý kvások a všetko dôkladne premiešame. Cesto by malo byť mäkké a elastické. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

3. Krok

Medzitým si pripravíme posýpku – v miske zmiešame múku, cukor a vanilkový cukor. Pridáme zmäknuté maslo a rukami vypracujeme drobivú zmes.

4. Krok

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrch rovnomerne rozložíme ovocie, ktoré môžeme predtým premiešať s vanilkovým cukrom. Nakoniec posypeme pripravenou posýpkou.

5. Krok

Rúru predhrejeme na 180 °C a koláč pečieme 25 až 30 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý. Po upečení ho necháme vychladnúť a môžeme podávať.

reklama:
  • Ovocie podľa chuti – v lete výborne chutia jahody, čerešne či marhule, v zime siahnite po mrazených malinách alebo slivkách.
  • Voňavejšia verzia – do cesta môžete pridať nastrúhanú citrónovú kôru alebo štipku škorice.
  • Ešte chrumkavejšia posýpka – ak máte radi výraznejšiu textúru, skúste do posýpky pridať lyžicu jemne nasekaných orechov.

Tento tradičný koláč je skvelou voľbou ku káve alebo na rodinné posedenia. Pripravte si ho podľa vlastnej chuti a vychutnajte si jeho lahodnú, domácu chuť. Dobrú chuť!

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

17 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.