- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- bábovka
- Jemná cuketová bábovka bez cukru – s tvarohom a vláčnym cestom
Jemná cuketová bábovka bez cukru – s tvarohom a vláčnym cestom

- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 15min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 0min
Hovorí sa, že bábovky bývajú suché? Tak túto určite nepoznajú! Vďaka cukete a tvarohu bude dezert úžasne šťavnatý a zároveň nadýchaný. Navyše, v recepte nenájdeš ani gram bieleho cukru – o sladkosť sa postará xylitol, prírodné sladidlo s nižším glykemickým indexom.
Suroviny
- 200 g cukety
- 2 vajcia
- 130 g xylitolu (brezový cukor)
- 250 g polotučného tvarohu
- 70 g rastlinného oleja
- kôra z 1 citróna (cca 1 polievková lyžica)
- 170 g celozrnnej hladkej múky
- 70 g bielej hladkej múky
- 1 balenie prášku do pečiva
- štipka soli
- na prípravu formy: trochu masla a hrubá múka
Postup prípravy
1. Krok
Umytú cuketu nastrúhaj nahrubo aj so šupkou. Nemusíš ju odšťavovať – práve šťava jej dodá koláču vláčnosť.
2. Krok
V miske vyšľahaj vajcia s xylitolom do peny. Následne pridaj tvaroh, olej a citrónovú kôru. Všetko premiešaj do hladkej konzistencie.
3. Krok
Obe múky zmiešaj s práškom do pečiva a so štipkou soli. Suchú zmes postupne zapracuj do pripravenej hmoty a nakoniec primiešaj strúhanú cuketu. Výsledkom bude hustejšie, ale jemné cesto.
4. Krok
Bábovkovú formu vymasti maslom a vysyp hrubou múkou. Nalej cesto, zarovnaj a vlož do rúry predhriatej na 190 °C. Peč približne 40 minút, kým povrch nezíska zlatistý nádych a špajľa zapichnutá do stredu nebude po vytiahnutí suchá.
5. Krok
Po upečení nechaj bábovku niekoľko minút vo forme vychladnúť, až potom ju opatrne vyklop na tanier.
Ak nastrúhaš cuketu na jemno, výsledné cesto bude ešte vláčnejšie – a zároveň môžeš použiť tento základ aj na špaldový perník so zdravšou čokoládovou polevou.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
11 videní