Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Jemná mrkvová omáčka na cestoviny: zdravá, rýchla a deťmi overená

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Jemná mrkvová omáčka na cestoviny: zdravá, rýchla a deťmi overená
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jemná mrkvová omáčka na cestoviny: zdravá, rýchla a deťmi overená Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 5min
  • Varenie: 30min
  • Hotové Za: 0min

Hľadáte rýchly obed bez mäsa, ktorý si zamilujú aj tí najmenší? Táto mrkvová omáčka je dokonalou voľbou. Má príjemne sladkastú chuť, krémovú konzistenciu aj bez smotany a viete ju pripraviť aj v čisto rastlinnej verzii. Hodí sa najmä vtedy, keď nemáte veľa času, no chcete navariť chutne, výživne a bez zbytočného stresu.

reklama:

Suroviny

  • 400 g očistenej mrkvy
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 lyžicu masla (alebo olivového oleja pri vegánskej verzii)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 ml vývaru (zeleninový alebo hydinový)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžicu worcestrovej omáčky
  • 1/2 lyžice čerstvého rozmarínu (alebo sušeného, ak čerstvý nemáte)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • K cestovinám:
  • 300 g špagiet alebo iných obľúbených cestovín
  • približne 4 lyžice nastrúhaného parmezánu
  • čerstvá majoránka na dochutenie
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Mrkvu a cibuľu nakrájajte na menšie kúsky. Vo väčšej panvici rozohrejte maslo a na miernom ohni zľahka opekajte zeleninu asi 10 minút. Cieľom je, aby sa mrkva jemne pripekala – dodá to omáčke sladkú, karamelovú chuť. Na zvýraznenie chuti môžete na záver pridať štipku cukru.

2. Krok

Cesnak nasekajte na plátky a pridajte ho k zelenine ku koncu restovania. Po chvíli pridajte paradajkový pretlak, zalejte vývarom a pridajte aj nasekaný rozmarín. Zakryte pokrievkou a varte na miernom ohni, kým mrkva nezmäkne (cca 15–20 minút).

3. Krok

Uvarenú zeleninu rozmixujte ponorným mixérom do hladkej omáčky. Dochutíte worcestrovou omáčkou, korením a prípadne trochou soli. Dávajte pozor – cestovinová voda býva slaná, a tá sa do omáčky ešte pridá.

4. Krok

Cestoviny uvarte podľa návodu. Po scedení si nechajte asi 70 ml vody z cestovín, ktorú následne vmiešate do omáčky – krásne ju to zjemní a prepojí s cestovinami.

5. Krok

Spojte omáčku s cestovinami a všetko premiešajte. Podávajte posypané parmezánom a lístkami čerstvej majoránky. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pokojne pridajte aj čerstvo namleté čierne korenie.

reklama:

Ak sa stravujete rastlinne, nahraďte maslo za kvalitný olivový olej, použite zeleninový vývar a namiesto klasického syra vyskúšajte domácu vegánsku alternatívu z kešu orieškov. Výsledok bude stále lahodný a plný chuti.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

245 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.