- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- omáčka
- Jemná mrkvová omáčka na cestoviny: zdravá, rýchla a deťmi overená
Jemná mrkvová omáčka na cestoviny: zdravá, rýchla a deťmi overená

- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 5min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 0min
Hľadáte rýchly obed bez mäsa, ktorý si zamilujú aj tí najmenší? Táto mrkvová omáčka je dokonalou voľbou. Má príjemne sladkastú chuť, krémovú konzistenciu aj bez smotany a viete ju pripraviť aj v čisto rastlinnej verzii. Hodí sa najmä vtedy, keď nemáte veľa času, no chcete navariť chutne, výživne a bez zbytočného stresu.
Suroviny
- 400 g očistenej mrkvy
- 1 menšiu cibuľu
- 1 lyžicu masla (alebo olivového oleja pri vegánskej verzii)
- 1 strúčik cesnaku
- 300 ml vývaru (zeleninový alebo hydinový)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžicu worcestrovej omáčky
- 1/2 lyžice čerstvého rozmarínu (alebo sušeného, ak čerstvý nemáte)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- K cestovinám:
- 300 g špagiet alebo iných obľúbených cestovín
- približne 4 lyžice nastrúhaného parmezánu
- čerstvá majoránka na dochutenie
Postup prípravy
1. Krok
Mrkvu a cibuľu nakrájajte na menšie kúsky. Vo väčšej panvici rozohrejte maslo a na miernom ohni zľahka opekajte zeleninu asi 10 minút. Cieľom je, aby sa mrkva jemne pripekala – dodá to omáčke sladkú, karamelovú chuť. Na zvýraznenie chuti môžete na záver pridať štipku cukru.
2. Krok
Cesnak nasekajte na plátky a pridajte ho k zelenine ku koncu restovania. Po chvíli pridajte paradajkový pretlak, zalejte vývarom a pridajte aj nasekaný rozmarín. Zakryte pokrievkou a varte na miernom ohni, kým mrkva nezmäkne (cca 15–20 minút).
3. Krok
Uvarenú zeleninu rozmixujte ponorným mixérom do hladkej omáčky. Dochutíte worcestrovou omáčkou, korením a prípadne trochou soli. Dávajte pozor – cestovinová voda býva slaná, a tá sa do omáčky ešte pridá.
4. Krok
Cestoviny uvarte podľa návodu. Po scedení si nechajte asi 70 ml vody z cestovín, ktorú následne vmiešate do omáčky – krásne ju to zjemní a prepojí s cestovinami.
5. Krok
Spojte omáčku s cestovinami a všetko premiešajte. Podávajte posypané parmezánom a lístkami čerstvej majoránky. Ak máte radi výraznejšiu chuť, pokojne pridajte aj čerstvo namleté čierne korenie.
Ak sa stravujete rastlinne, nahraďte maslo za kvalitný olivový olej, použite zeleninový vývar a namiesto klasického syra vyskúšajte domácu vegánsku alternatívu z kešu orieškov. Výsledok bude stále lahodný a plný chuti.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
13 videní