- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jemné koláče s tvarohom a čučoriedkami
Jemné koláče s tvarohom a čučoriedkami
- Kusov: 9
- Porcií: 9
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 1:15 hod
Suroviny
- Kysnuté cesto :
- 370 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 4 g sušeného droždia
- štipka soli
- 190 ml vlažného mlieka
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 60 g masla
- Čučoriedková plnka:
- 250 g mrazených čučoriedok
- 100 g želírovacieho cukru 1 : 1
- kôra z jedného citróna
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- Tvarohová plnka:
- 160 g tvarohu
- 40 g kyslej smotany
- 30 g vanilkového cukru
Postup prípravy
1. Krok
Do misky kuchynského robota preosejeme múku, pridáme cukor a soľ. Premiešajte. Suché droždie rozpustite v šálke vlažného mlieka a nalejte do múky. Pridáme vajíčko a žĺtok. Použite hákový nástavec a začnite miesiť cesto. Cesto miesime pri vyššej rýchlosti 10 minút.
2. Krok
Pridajte maslo izbovej teploty v dvoch krokoch. Keď je prvá polovica masla vmiešaná do cesta, pridáme zvyšnú polovicu. Cesto opäť miesime asi 5 minút pri strednej rýchlosti. Hotové cesto bude mäkké, obtočené okolo háku . Cesto dáme do čistej, vymastenej misy a prikryjeme potravinovou fóliou. Cesto necháme kysnúť 60-90 minút. Medzitým si pripravíme čučoriedkovú plnku.
3. Krok
Do stredného hrnca premiešajte čučoriedky, cukor, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Premiešame a privedieme do varu. Čučoriedky varte na miernom ohni 10-15 minút, kým nezhustnú. Uvarené čučoriedky prelejeme do plytkej misky a dáme do chladničky úplne vychladnúť.
4. Krok
Pripravíme si dva plechy a prikryjeme ich papierom na pečenie. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 9 rovnakých kúskov (asi 80 g). Každý kúsok vytvarujte do hladkej gule, mierne ju sploštite a v strede urobte priehlbinu. Umiestnite ich na pripravený plech, nechajte medzi nimi 3-4 cm medzeru. Prikryjeme ich potravinovou fóliou a necháme kysnúť 30-40 minút.
5. Krok
Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 °C. Tesne pred koncom kysnutia si pripravíme tvarohovú plnku V miske spolu zmiešame tvaroh, kyslú smotanu a vanilkový cukor. Vykysnuté koláče sa upravia, aby sa vytvoril priestor pre plnku. Pomôžte si na to dnom pohára. Potrebujeme získať tvar mini pizze s hrubým okrajom. Priemer koláčikov je cca 10 cm, otvor na plnku má priemer 5 cm.
6. Krok
Každý koláč naplníme jednou lyžicou tvarohovej plnky a na vrch dáme lyžicu čučoriedkovej plnky. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa potreby posypeme cukrom. Koláče pečieme 15 minút pri 180 °C, v strede bez ventilátoru . Koláče chladíme 5 minút, potom ich podávame spolu s čerstvými čučoriedkami.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
326 videní