- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jemný jablkovo makový koláč
Jemný jablkovo makový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 18
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 2:5 hod
Suroviny
- 300 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 žĺtok
- Plnka:
- 500 g očistených a nastrúhaných jabĺk
- 200 g cukru
- kôra z jedného citróna
- šťava z jedného citróna
- 200 g mletého maku
- trochu strúhanky
- 2 bielky
- 3 lyžice lekváru na potretie
- 1 vajce na potretie
Postup prípravy
1. Krok
Všetky zložky na cesto sa zmiesia dokopy a vypracuje sa hladké cesto, ktoré sa zabalí do potravinárskej fólie a dá sa na 1 hodinu do chladničky odpočinúť.
2. Krok
Plech si pokryjeme papierom na pečenie .Kým cesto odpočíva pripravíme si plnku.
3. Krok
Do hrnca si dáme nastrúhané jablká, pridáme cukor, citrónovú šťavu aj kôru a varíme kým ja nestratí prebytočná šťava.Potom prisypeme mletý mak a odstavíme..necháme úplne vychladnúť.K vychladnutej plnke zľahka primiešame vyšľahaný sneh z dvoch bielkov.
4. Krok
Cesto si rozdelíme na dve polovice ..Vyvaľkáme na veľkosť plechu,potrieme lekvárom, navrstvíme plnku, ,prikryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta a napicháme vidličkou.Môžete aj z druhej polovice cesta urobiť radielkom mriežku a tak prizdobiť koláčik.Potom potrieme vyšľahaným vajcom .
5. Krok
Pečieme v predhriatej rúre pri 180°C 35 - 40 minút.Podávame posypané s práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.5 / 5)
12 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
16924 videní