- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jemný jablkový koláč
Jemný jablkový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- 450 g hladkej múky
- 150 g masla
- 2 žĺtky
- 100 g práškového cukru
- 100 ml mlieka
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- Plnka:
- 650 g nahrubo strúhaných jabĺk
- 100 g cukru
- 2 lyžičky hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 lyžičky škorice
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Do misy si preosejeme múku, v strede urobíme jamku do ktorej dáme práškový cukor, žĺtky, mlieko, prášok do pečiva a citrónovú šťavu, štipku sol, vanilkový cukor a na kocky nakrájané maslo izbovej teploty.Vypracujeme rýchlo cesto ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 2 hodiny.
2. Krok
Nahrubo nastrúhané jablká premiešame s cukrom dáme do hrnca a za občasného premiešania uvaríme..Varíme asi 10 minút..Ak sa vám zmes jab´k zdá byť vodnatá zasypte trochou hladkej múky a premiešajte..Zmes sa zahustí..Potom odstavíme..Primiešame vanilkový cukor a škoricu..Necháme takto vychladnúť.
3. Krok
Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve časti .Každý plát cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu cca 32 x 20 prvý plát cesta prenesieme za pomoci valčeka na plech vyložený papierom na pečenie..Na cesto rozotrieme jablkovú plnku..Tú preložíme druhým plátom vyvaľkaného cesta..Vrchné cesto popicháme vidličkou.
4. Krok
Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 30 - 35 minút.Koláč nakrájame na porcie a pred podávaním posypeme práškovým cukrom..
Priemerné hodnotenie receptu
(3.4 / 5)
25 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
59225 videní