- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Jogurtová torta s jahodami
Jogurtová torta s jahodami

- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Piškóta :
- maslo a múka na vymastenie a vysypanie plechu..
- 180 g hladkej múky
- 6 vajec
- 180 g cukru
- Krém :
- 25 g želatíny
- 55 ml vody
- 500 g jahôd
- 125 g cukru
- 400 g bieleho jogurtu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 200 ml smotany na šľahanie
- 4 lyžice malinového džemu
- Na ozdobu :
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 stužovač
- jahody
Postup prípravy
1. Krok
Pripravte si piškótové cesto na jahodovo-jogurtovú tortu. Predhrejte rúru na 170 °C. Vymastite formu s odnímateľným dnom s priemerom 24 cm maslom a vysypte múkou (prebytočnú múku vysypte).
2. Krok
Oddeľte na bielky a žĺtky. Bielky dajte do chladničky. Vo veľkej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom pomocou mixéra. Zmes by mala zbelieť, byť nadýchaná a získať jednotnú konzistenciu.
3. Krok
Na sladkú žĺtkovú zmes preosejte múku a premiešajte. Bielky vyšľahajte mixérom do tuhého snehu. Dajte na žĺtkovú zmes s múkou a rýchlo premiešajte.
4. Krok
Výsledné piškótové cesto preložte do pripravenej formy. Pečte 20-25 minút. Korpus nechajte vychladnúť vo forme, potom ho vyberte a nechajte 1-2 hodiny odpočívať. Nakrájajte na 2 vrstvy.
5. Krok
Na jogurtový krém dajte želatínu do malého hrnca a zalejte pitnou vodou. Nechajte pôsobiť 10-20 minút. Polovicu jahôd rozmixujte na pyré v mixéri. Ak chcete, preceďte cez sitko. Zvyšné bobule nakrájajte na plátky.
6. Krok
Do jahodového pyré pridajte cukor, jogurt a citrónovú šťavu. Želatínu rozpustite na miernom ohni za stáleho miešania. Vlejte do jahodového pyré a premiešajte. Dajte do chladničky na 10–15 minút (zmes by mala začať tuhnúť, ale nie úplne stuhnúť).
7. Krok
Smotanu na šľahanie vyšľaháme mixérom a pridáme ju k stuhnutej jahodovo-jogurtovej hmote. Pridáme zvyšné jahodové plátky a opatrne premiešame silikónovou špachtľou. Krém na tortu je hotový.
8. Krok
Jeden korpus vložte do formy s odnímateľným dnom a natrite polovicou džemu. Položte druhý korpus a tiež natrite džem. Nalejte plnku na korpus a uhlaďte ju. Jogurtový korpus prikryte potravinovou fóliou a dajte na 6 hodín do chladničky
9. Krok
Na ozdobenie torty vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom a stužovačom pomocou mixéra. Jahody prekrojte na polovicu. Odstráňte s formy a tortu preložte na podnos . Ozdobte šľahačkou a jahodami. Pred podávaním dajte do chladničky.
Text citácie
Pri príprave krému na jogurtov ú tortu nezabudnite zohriať jahodové pyré a až potom nalejte želatínovú hmotu. V opačnom prípade zmes rýchlo „stuhne“ a textúra krému bude nerovnomerná.
Aby sa vám piškótové cesto na jogurtový koláč s jahodami ľahšie krájalo, pripravte si ho deň vopred a nechajte vychladnúť. Potom ho voľne zabaľte do potravinovej fólie a nechajte cez noc pri izbovej teplote.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8 videní