- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- cukroví
- Kakaové linecké
Kakaové linecké
- Kusov: 40
- Porcií: 40
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- Cesto:
- 60 g mletých pražených lieskových orieškov
- 60 g mletých pražených mandlí
- 260 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 60 g kakaa
- 100 g hnedého cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkovej arómy
- Domáci karamel
- kakao alebo práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Lieskové orechy si nasucho osmažíme, ošúpeme a pomelieme. Opražené mandle pomelieme spolu so šupkou (netreba ich blanšírovať). Poznámka: Pomer orechov si môžete určiť sami. Môžete použiť aj len lieskové orechy alebo len mandle. Dôležité je len to, aby celkové množstvo bolo 120 g. V miske zmiešame všetky suché ingrediencie: mleté orechy, múku, prášok do pečiva, soľ a kakao.
2. Krok
V inej miske vymiešame maslo izbovej teploty s cukrom, potom pridáme vajíčko a vanilkovú príchuť a miešame, kým sa všetko nespojí do penovej zmesi a všetok cukor sa rozpustí.
3. Krok
Teraz pridáme zmes suchých surovín, premiešame a ručne vymiesime kompaktné cesto. Nemiesime dlho, len tak dlho, aby sa všetky suroviny spojili. Ak treba, pridáme ešte strúhanku múky.
4. Krok
Cesto vytvarujte do gule, zabaľte ho do priehľadnej fólie a odložte na 1-2 hodiny do chladničky vychladnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo. Poznámka: Cesto môžete pripraviť večer vopred a sušienky pripraviť nasledujúci deň. V takom prípade ho vyberte z chladničky odstáť asi hodinu pri izbovej teplote, pretože bude tvrdé.
5. Krok
Pracovnú plochu zľahka pomúčime a vyvaľkáme tenké cesto hrubé asi 3 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme koláčiky a poukladáme ich na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Budete potrebovať dva plechy.
6. Krok
Cesto je dosť krehké a náchylné na lámanie, preto koláčiky opatrne oddeľte od stola, najlepšie tortovou stierkou a opatrne ich preložte na plech, aby sa tvar nezdeformoval. Uistite sa, že máte rovnaký počet celých tvarov a vrchnáčikov (s otvorom ).
7. Krok
Zvyšok cesta opäť vymiesime, rozvaľkáme a postup zopakujeme. Z tohto množstva cesta získate 35-40 spojených koláčikov. Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C asi 10 minút. Poznámka: Dávajte pozor, aby ste sa nenechali oklamať tmavou farbou kakaových koláčikov a nepripálili ich. Cesto je veľmi jemné, preto sa rýchlo upečie. Skontrolujte asi o 8 minút. Koláčiky ochlaďte a opatrne ich oddeľte od papiera na pečenie.
Priemerné hodnotenie receptu
(1 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
598 videní