- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Kefírová bábovka s makom
Kefírová bábovka s makom
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Suroviny
- 210 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 110 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 250 ml kefíru (200 ml + 50 ml)
- 60 g roztopeného masla alebo 3 lyžice rastlinného oleja
- kôra z jedného citrónu
- 60 g mletého maku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica rumu
- maslo a hrubá múka na vymastenie formy
Postup prípravy
1. Krok
Rúru si predhrejeme na 175 °C a do stredu vložíme mriežku.
2. Krok
V miske vyšľaháme vajcia s cukrom a štipkou soli do svetlej a nadýchanej hmoty. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva, striedavo s kefírom (200 ml), pričom vždy zľahka premiešame. Nakoniec do cesta vmiešame citrónovú kôru a vychladnuté roztopené maslo.
3. Krok
Formu na bábovku pripravíme tak, že ju vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. 2/3 cesta nalejeme do formy.
4. Krok
Do zvyšku cesta pridáme mletý mak, vanilkový cukor, rum a zvyšný kefír (50 ml). Dobre premiešame a zmes lyžicou opatrne rozotrieme na vrch už nalievanej zmesi v forme. Pomaly premiešame, aby sa mak rovnomerne rozložil.
5. Krok
Bábovku pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút. Čas pečenia sa môže líšiť podľa typu rúry, preto je dobré po 35 minútach vyskúšať špajľu – ak vyjde suchá, je hotová.
6. Krok
Po upečení necháme bábovku vo forme asi 5-7 minút, aby trochu vychladla. Potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Ak máme chuť, môžeme bábovku ozdobiť práškovým cukrom, čokoládovou polevou alebo citrónovým glazúrovaním podľa preferencie.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
10 videní