- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Klasická nadýchaná piškóta
Klasická nadýchaná piškóta
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 4 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 150 g jemného krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
Postup prípravy
1. Krok
Veľmi opatrne, snažiac sa, aby sa žĺtok nedostal do bielkov, vajcia oddelíme. Bielká odložíme, k žĺtkom pridáme polovicu všetkého cukru (asi 75 g, ak trochu viac alebo menej, tak je to v poriadku) a všetok vanilkový cukor.
2. Krok
Pomocou šľahača pri maximálnej rýchlosti šľaháme žĺtky 5-7 minút, kým nezískame veľmi hustú a ľahkú hmotu.
3. Krok
Metličky mixéra dôkladne umyte a utrite dosucha a začnite šľahať sneh z bielkov. Začneme šľahať pri minimálnej rýchlosti a keď bielká začnú zväčšovať svoj objem, zvyšujeme rýchlosť.
4. Krok
Za stáleho šľahania prisypeme zvyšný kryštálový cukor do bielkov.
5. Krok
A vyšľaháme sneh na pevné vrcholy. Teraz šľahač odložíme , už ho nepotrebujeme a vezmeme metličku alebo stierku. Takže pridajte 1/3 bielkovej hmoty k žĺtkom a jemne premiešajte do hladka.
6. Krok
Ďalej pridajte polovicu múky (treba ju vopred preosiať 1-2 krát) a znova premiešajte do hladka. Takto striedavo pridáme aj zvyšné bielká a múku a vymiešame ľahké vzdušné cesto..
7. Krok
Cesto treba miešať veľmi opatrne, aby nestratilo svoj objem. Mimochodom, ak si chcete, namiesto striedania bielok a múky môžete najskôr vmiešať všetko sneh a potom všetku múku, bude to tiež správne, takže si vyberte možnosť, ktorá vám najviac vyhovuje.
8. Krok
Cesto preložíme do tortovej formy s priemerom 20-22 cm (ja mám formu 21 cm). Spodok formy je potrebné najskôr prikryť papierom na pečenie, boky radšej ničím nevymastiť, keďže piškóta počas pečenia narastie a „prilepí“ sa na boky formy.
9. Krok
Piškótu pečieme v rúre predhriatej na 180 °C 40 minút. Počas pečenia neotvárajte rúru prvých 25 minút, pretože piškóta môže pri poklese teploty spadnúť. A výrazne sa môže líšiť aj čas pečenia, keďže každý má inú rúru , takže prepečenie musíme kontrolovať drevenou špajdľou.
10. Krok
Korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Aby ste to dosiahli, môžete ho okamžite vybrať z formy a na mriežke ju necháme kým úplne nevychladne. Ale keďže táto piškóta je veľmi ľahká a jemná a počas chladenia sa môže trochu prepadnúť. Preto ja ju chladím hore dnom.
11. Krok
Úplne vychladnutú piškótu uvoľníme z formy. Aby ste to urobili, vezmite dlhý a úzky nôž a prejdite s ním po vnútorných stranách , aby ste piškótu uvoľnili..
12. Krok
Tu sa ukáže fešanda, vysoká je presne 6 cm a dá sa ľahko nakrájať na 3 pláty. Ale pred krájaním na pláty je lepšie nechať ju odpočívať 8-12 hodín, počas ktorých trochu zhustne a pri krájaní sa menej rozpadá, ale ak je to potrebné, túto fázu možno preskočiť, ak nie je čas.
13. Krok
Táto piškóta je ideálna na výrobu tort alebo koláčov, ale okrem toho je chutná sama o sebe.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2086 videní