- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Koláč s jahodami a s tvarohom
Koláč s jahodami a s tvarohom
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 120 g masla
- 2 žĺtky
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice vody
- štipka soli
- Plnka:
- 400 g tvarohu
- 100 g jahôd
- 70 g práškového cukru
- 50 g masla
- 15 g kukuričného škrobu
- 2 vajcia
- kôra z 1 citróna
- 1 vanilkový cukor
- Želé:
- 150 g jahôd
- 75 g cukru
- 15 g kukuričného škrobu
- Na ozdobu :
- Jahody
Postup prípravy
1. Krok
V miske mixéra zmiešame múku, na kocky nakrájané studené maslo, cukor a soľ. Všetko vyšľaháme na drobivú strúhanku. do nej pridáme žĺtky a vodu a vymiesime cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie alebo vrecka a vložte na 30 minút do chladničky.
2. Krok
Vychladnuté krehké cesto rozvaľkajte na papieri na pečenie na tenký kruh s priemerom o niečo väčším, ako je priemer koláčovej formy. Cesto preložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy (Ø 22-24 cm) a vytvarujeme boky. Na cesto položíme papier, navrch nasypeme suchú záťaž (ja som použila fazuľu). Cesto pečieme v rúre predhriatej na 180ºС 20-25 minút.
3. Krok
Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnku. Najprv roztopte maslo a nechajte vychladnúť. Jahody umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsky. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Bielky dáme do chladničky. Do misy mixéra dáme tvaroh, rozpustené maslo, žĺtky, škrob, cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Šľaháme do hladka. Mali by ste dostať hustú homogénnu hmotu. Oddelene vyšľaháme bielka do pevnej nadýchanej peny. Do plnky jemne vmiešame vyšľahané bielka, a nakrájané jahody. Tvarohovú plnku rozotrieme na cesto a uhladíme. Koláč vráťte do rúry ešte asi 30 minút.
4. Krok
Pripravíme si želé. Vložte jahody a cukor do misky mixéra. Šľaháme do pyré. Časť pyré zlejte a rozrieďte v ňom škrob. Zvyšok pyré nalejeme do hrnca, dáme na malý oheň a privedieme do varu. Keď zmes začne vrieť, prilejeme pyré so škrobom a za stáleho miešania uvaríme hustú zmes.. Ešte teplý koláč rovnomerne prikryjeme jahodovým želé. Ochlaďte koláč pri izbovej teplote. Potom dajte na 6-8 hodín do chladničky. Pred podávaním koláč ozdobte čerstvými jahodami.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
400 videní