- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Koláč s jemným cestom, makovým krémom a tvarohom
Koláč s jemným cestom, makovým krémom a tvarohom

- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- Krehké cesto :
- 500 g hladkej múky
- 200 g studeného masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 3 - 4 lyžice kyslej smotany alebo jogurtu
- strúhaná citrónová kôra
- Makový krém :
- 200 g mletého maku
- 150 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Tvarohový krém:
- 500 g tvarohu
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica detskej krupice
- strúhaná citrónová kôra
Postup prípravy
1. Krok
Zmiešajte suché ingrediencie: Do veľkej misy dajte múku, prášok do pečiva, soľ a práškový cukor. Dobre premiešajte. Pridajte studené maslo: Pridajte nakrájané maslo a a trite ho medzi prstami s múkou, kým nezískate pieskovité cesto (drobenkovú textúru). Vmiešajte žĺtky a kyslú smotanu: Pridajte žĺtky a potom postupne kyslú smotanu (alebo jogurt) a jemne miesime, kým sa cesto nespojí.
2. Krok
Dlho nemieste – len toľko, aby bolo cesto homogénne a nelepivé. Cesto rozdeľte na dve časti: väčší kus (~2/3) na základ a menší (~1/3) na vrchnú mrveničku ..
3. Krok
Necháme vychladnúť: cesto zabalíme do potravinovej fólie. Veľký kus vložte na 30 – 60 minút do chladničky a malý do mrazničky (aby sa dal ľahko nastrúhať).
4. Krok
Na makový krém dajte všetky ingrediencie na stredný plameň a varte 5-7 minút, kým sa tekutina nezredukuje. Nechajte úplne vychladnúť. Na sladký tvarohový krém všetko miešajte, kým nezískate krémovú, ale nie veľmi tekutú zmes.
5. Krok
Predhrejte rúru na 180 °C. Veľký kus cesta rozvaľkajte na plechu vystlanom papierom na pečenie (cca 25 x 35 cm) a popichajte vidličkou. Základné cesto pečte v predhriatej rúre 10 minút . Necháme mierne vychladnúť a potom makový krém natrieme na poloupečený koláč.
6. Krok
Na vrstvu maku navrstvite tvaroh a pekne ho zarovnajte. Vyberte malý kúsok cesta z mrazničky a nastrúhajte ho na vrch na hrubom strúhadle. Pečte koláč 35-40 minút alebo kým vrch nie je jemne zhnednutý.
7. Krok
Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť. Môžete ho posypať práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
12 videní