- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Koláč s makom, tvarohom a marhuľami
Koláč s makom, tvarohom a marhuľami
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Cesto :
- 4 veľké vajcia
- 220 g kryštálového cukru
- 250 g bieleho jogurtu
- 125 ml oleja
- 50 g hladkej múky
- 200 g mletých mandlí
- 200 g mletého maku
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- Biela vrstva :
- 500 g tvarohu
- 70 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 20 g vanilkového pudingu
- 2 vajcia
- 250 g marhúľ
Postup prípravy
1. Krok
Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, čo znamená, že tvaroh a vajcia vyberte z chladničky aspoň 1 hodinu vopred.
2. Krok
Príprava cesta s makom. Oddeľte bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V inej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte olej a jogurt. Zvlášť zmiešame múku, mak, mandle, prášok do pečiva a pridáme k mokrej zmesi s vajíčkami. Ku koncu pomaly a postupne pridávame sneh z bielkov.
3. Krok
Cesto vylejeme na plech (rozmer 30x40) vystlaný mastným papierom. Cesto s makom vložíme do HORÚCEJ rúry a pečieme pri rovnakej teplote, v strede rúry 5-6 minút, dlhšie nie. Počas tejto doby vyšľaháme tvaroh, vajcia, práškový cukor, vanilkový puding. Marhule umyjeme, zbavíme kôstok a podľa veľkosti nakrájame na polovice alebo štvrtiny.
4. Krok
Plech s makovým cestom vyberieme z rúry a do kríža ako sieťku zhora pomaly nalejeme tvarohovú zmes. Nezáleží na tom, či to urobíte pomocou vrecúška alebo lyžice. Len nelejte z veľkej výšky, aby biela zmes neklesla na spodok čiernej. Marhule rozložíme na vrch koláča, môžeme ich aj trochu stlačiť, aby vošli do cesta. Plech s koláčom vráťte do rúry a pečte 30-35 minút.
5. Krok
Hotový upečený koláč necháme úplne vychladnúť, ak chceme, posypeme ho práškovým cukrom a nakrájame na kocky.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
188 videní