- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Krehký koláč s ríbezľami
Krehký koláč s ríbezľami
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 55min
Suroviny
- 150 g margarínu alebo masla
- 350 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- kôra z polovice citróna
- 0,5 lyžičky jedlej sódy
- 2 vajcia
- Plnka z čiernych ríbezlí:
- 3 lyžice džemu z čiernych ríbezlí
- 3 - 4 hrste čiernych ríbezlí
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 2 - 3 lyžice cukru
Postup prípravy
1. Krok
Do misky si preosejeme múku.pridáme všetky zvyšné prísady a citrónovú kôru,.
2. Krok
Pridáme maslo z chladničky nakrájané na kocky.Všetko spolu premiešame .Potom pridáme vajce..Najskôr jedno a uvidíme podľa konzistencie či je treba pridať ešte druhé..
3. Krok
Vypracujeme krehké cesto ktoré by sa malo zmiesiť do gule.Cesto potom rozdelíme na 2 časti..na jednu väčšiu a druhú menšiu..(ja rozdelíme na polovicu a potom polovicu na polovicu..polovicu pridáme k polovicu a jednu štvrtinu zvlášť zabalím a odložíme do chladničky..)
4. Krok
Väčšiu časť cesta vyvaľkám do formy alebo na menší plech a vytlačím cez okraje..cesto popicháme vidličkou a odložím aj s plechom do chladničky.Necháme chladiť asi 1 hodinu..Potom na cesto rozotriem džem aj cez okraje.Na džem nasypem opláchnuté a odstopkované ríbezle a zaprášim ich škrobom a posypem kryštálovým cukrom.
5. Krok
Teraz z chladničky vyberieme menšiu časť cesta a nastrúham ho na ríbezle.
6. Krok
Plech vložím do predhriatej rúry na 180°C a pečiem cca 30 - 35 minút..keď koláč získa zlatistú farbu tak je hotový.
7. Krok
Hotový koláč necháme poriadne vychladnúť a potom nakrájame na porcie..Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1306 videní